Prognoza meteorologa: “Kiša, susnježica… Oprez! Najavljena je i nova promjena vremena, evo kad stiže”

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. U nizinama pada kiša ili susnježica, a u višim područjima snijeg.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Sokolac -1; Sarajevo 0; Bugojno 1; Doboj, Livno i Zenica 2; Bihać i Sanski Most 3; Banja Luka, Bijeljina, Gradačac i Prijedor 4; Grude 5; Trebinje 6; Mostar 8; Neum 9°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 938hPa, za 1hPa je manji od normalnog i raste.

Danas se, prema prognozi FHMZ-a, očekuje pretežno oblačno veći dio dana. Padavine su većinom prije podne. U nizinama sa kišom ili susnježicom, u višim područjima sa snijegom.

Jače padavine u jutarnjim satima na istoku Bosne i Hercegovine. U drugom dijelu dana lokalno u Bosni je moguć prolazan pljusak. Postepeno smanjenje oblačnosti od poslijepodnevnih sati. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 11°C.

U Sarajevu će veći dio dana biti oblačno.Prije podne sa susnježicom ili kišom. Djelomično smanjenje oblačnosti u večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 6°C.

Udari vjetra

Zbog jakog vjetra na području cijele Bosne i Hercegovine na snazi je žuti, a na području Krajine i sjeverozapadne Bosne usljed njegovog jačeg intenziteta na snazi je narandžasti meteoalarm.

Tako se na području bihaćke regije prognoziraju udari vjetra između 50 i 70, lokalno do 80 kilometara na sat. I na području banjalučke regije očekuju se udari vjetra od 50 do 70 kilometara na sat, pogotovo u planinski predjelima na jugu regije. U ovim regijama na snazi je inače narandžasti meteoalarm.

“Poduzmite mjere opreza. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući”, upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Na području fočanske regije očekuju se udari vjetra od 40 do 60 kilometara na sat, na planinama i preko 70 kilometara na sat.

Istovremeno, na području livanjske, trebinjske, višegradske, sarajevske, mostarske i tuzlanske regije očekuju se udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat.

Istovremeno na području mostarske regije očekuje se i količina padavina na sjeveru i sjeverozapadu regije između 20 i 40 litara po metru kvadratnom, dok se na tuzlanskoj regiji prognozira količina padavina između 15 i 30 litara po metru kvadratnom.

Na području prijedorske regije prognozirani su udari vjetra od 40 do 50 kilometara na sat, a očekuje se i oko 20 do 30 milimetara kiše tokom 24 sata na zapadu regije.

“Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar. Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode”, upozorenja su FHMZ BiH za ova područja Bosne i Hercegovine.

U ponedjeljak u Hercegovini pretežno sunčano, u Bosni sa umjerenom oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura i do 16°C.

U utorak pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, na jugu zemlje do 7°C, a najviša dnevna i do 20°C.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.