Razgovarali Šefik Džaferović i specijalni izaslanik Joe Bidena, Gabriel Escobar: Amerika potpuno posvećena suverenitetu i integritetu BiH!

Posljednje Vijesti

Tokom razgovora člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića (SDA) i američkog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara istaknuto je da su Sjedinjene Američke Države potpuno posvećene zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Kako su saopćili iz Predsjedništva, razgovarano je o krizi izazvanoj postupcima vlasti u RS te je naglašeno da ne postoji ustavan način da se entiteti povuku iz državnih institucija kroz unilateralne akcije.

Istaknuta je puna posvećenost SAD-a zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine kao i funkcionalnosti državnih institucija te je iskazana potreba za očuvanjem mira i stabilnosti.

Tema razgovora bile su i političke inicijative za ubrzanje procesa proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan te je potcrtano da je integracija Bosne i Hercegovine u EU, u što skorijem periodu, najbolji način da se odgovori na težnje i potrebe građana.

Escobar je ranije danas razgovarao i sa predsjedavajućim Predsjedništva Željkom Komšićem (DF) te je tom prilikom poručeno da ne postoji mogućnost otcjepljenja RS.

Leave your vote