Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar tvrdi: “Situacija u BiH ohrabrujuća po tome što smo imali uspješne izbore”

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar se dan nakon nove runde pregovora između Beograda i Prištine na medijskom brifingu govorio o tome, ali i o drugim regionalnim temama. Escobar je na pitanje N1 komentarisao konstantna povezivanja Republike Srpske i Kosova, odnosno njihovog statusa, ali i kako SAD gleda na opštu situaciju u Bosni i Hercegovini.

“Počeću tako što ću reći da je dijalog između Srbije i Kosova jedinstven za Srbiju i Kosovo. Ne uključuje druge strane. Sada su druge strane zainteresovane jer to stvara mogućnosti za unapređenje regionalne stabilnosti.

Ali mi ne želimo da ponovo kreiramo model koji imamo u Bosni i koji je stvoren za Bosnu”, kazao je Escobar.

Prema njegovim riječima SAD su ohrabrene posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, posebno je istakao nove glasove i lidere u strukturi vlasti.

“Situacija u Bosni je, rekao bih, ohrabrujuća po tome što smo imali uspješne izbore.

Ti izbori su proizveli vlade na državnom nivou, a sada i na nivou Federacije koje su se formirale brže nego što su ikad formirane, koje unose nove glasove i još jednu generaciju lidera u strukturu vlasti, što je nešto što je bilo jako potrebno u Bosni.

Stoga se radujemo radu s novom vladom na državnom nivou i novom vladom Federacije na unapređenju ciljeva stabilnosti, ekonomskog prosperiteta i euroatlantskih integracija“, zaključio je Escobar.

Kada su u pitanju pregovori Beograda i Prištine, Escobar je izrazio optimizam istovremeno govoreći i o pravno obvezujućoj formi sporazuma koji je ranije postignut.

“Imamo pravno obavezujući sporazum između Srbije i Kosova o normalizaciji, a juče se razgovaralo o primeni tog sporazuma. Sada implementacija počinje formiranjem asocijacije opština sa srpskom većinom.

To je zaista bio intenzivan fokus diskusije u kontekstu dijaloga uz posredovanje EU, a razgovaralo se o važnim elementima.

A sada je na glavnim pregovaračima da krenu naprijed i počnu s izradom statuta. Očekujemo da će se u naredne dvije sedmice glavni pregovarači sastati i ponovo razgovarati o ovom procesu.

Ovaj proces je veoma važan i veoma je važno da dve strane, posebno Kosovo, shvate ovaj proces ozbiljno i krenu na ubrzan način da se to uradi, da se dve strane dogovore da to stave na parlamentarnu reviziju i zakonski pregledati kako bi se uvjerili da je nepovratan i da je središnji dio normalizacije.

Takođe, željeli smo da razgovaramo o nekim od uslova odnosa između manjinskih zajednica na Kosovu i centralne vlasti“, stav je američkog zvaničnika.

Escobar je dodatno pojačao ovaj stav ističući da Evropska unija i Sjedinjene Države su veoma fokusirane na to da ovaj sporazum, na kojem smo veoma naporno radili, postane stvarnost, a ta stvarnost počinje udruživanjem, normalizacija je usredsređena na prava manjina, posebno srpskih, na Kosovu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.