Rusija žestoko kritikovala Inzkov izvještaj u UN: Kroz svoje akcije, on potpaljuje tenzije i ne pomaže međuetničkom dijalogu

Predstavnica Rusije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija Anna Evstigneeva kritikovala je visokog predstavnika Valentina Inzka koji je danas predstavio novi izvještaj Vijeću sigurnosti.

“Prvo bih izrazila žaljenje zbog formata ovog sastanka. Vjerujemo da se UN mora djelovati odvažno i vratiti se u sjedište, naravno, uz poštivanje mjera koje su na snazi. Žalimo što moramo primijetiti da izvještaj visokog predtsavnika nije balansiran. Vjerujemo da dokument ne održava pravu situaciju u zemlji”, navela je predstavnica Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a.

Kako je kazala, izvještaj je “predstavljen na način da su sve poteškoće na tom području krivica bosanskih Srba i Hrvata”.

Kako je navela, sve navedeno u izvještaju je rečeno “kako bi stvorila iluzija o daljnjoj potrebi Ureda visokog predstavnika u BiH”.

“Ovo dovodi do zaključka da je su se sve pozivine promjene desile zahvaljujući Inzku. Kroz svoje akcije, on potpaljuje tenzije i ne pomaže međuetničkom dijalogu. To je vidljivo kroz njegove instrukcije i ultimatume bh. vlastima kao i insinuacije da su Srbi kolektivno odgovorni za tragične događaje u oružanom sukobu. Snažno preporučujemo Inzku da se suzdrži od širokog interpretiranja njegovog mandata, pogotovo na polju euroatlantskih integracija i saradnji BiH, NATO-a i EU. Predlažemo Inzku da se prestane glumiti samoproglašenog generala koji je iznad zakona i demokratskih institucija”, navela je ona.

Poručila je da je “sva instumentalizacija viskogo predstavnika ne neprihvatljiva”.

“Kao vrijednu alternativu, predlažemo da Vijeće sigurnosti UN-a pročita pročita izvještaj Vlade RS. Situacija u BiH je u potpunosti stabilna, ne postoji prijetnja za međunarodni mir i sigurnost. Ponavljamo još jednom, suverenitet BiH nosi njen narod i sudbinu zemlje i način na koji će se razvijati odredit će narod, a ne visoki predstavnik ili neki drugi strani faktor”.

Ona je potvrdila stav Rusije za hitnim zatvaranjem Ureda visokog predstavnika.

“Rusija u potpunosti podržava temeljne principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”, kazala je predstavnica Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) predstavio novi, 59. izvještaj o situaciji u BiH za period od 16. oktobra prošle do 15. aprila ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.