Šef delegacije Parlamenta EU za kontakte sa BiH i Kosovom Romeo Franz: “Donošenje sankcija se mora razmotriti, ali i način na koji bi se one primjenile”

“Njemačka će voditi drugačiju vanjsku politiku. To će visokom predstavniku pomoći da ojača svoju funkciju. I mi u Evropskom parlamentu ćemo stajati iza Schmidta”, kazao je Romeo Franz, šef delegacije EP za kontakte sa BiH i Kosovom u intervjuu za DW.

Na pitanje, kako će reagovati EU koliko Parlament zaista usvoji odluku o povlačenju iz zajedničkih Oružanih snaga BiH, Sudskog i tužilačkog vijeća i indirektnog oporezivanja, rekao je da ionako kritična situacija u BiH postaće mnogo kritičnija.

“EU mora razmotriti donošenje sankcija i način na koji bi se one primjenile. To je pitanje, s kojim se Brisel istinski mora pozabaviti. Jasno je da etno-nacionalisti pokušavaju rasparčati BiH. Prvi korak je ovaj koji poduzima Dodik, koji želi otcijepiti RS od BiH. Moram jasno reći da on time krši Dejtonski sporazum”, kazao je Franz.

Istaknuo je da putuje u BiH kako bih signalizirao tamošnjim snagama da EP ne misli da na djelovanje etno-nacionalističkih i antievropskih snaga treba odgovoriti “apeasment”- politikom popuštanja.

“Zato nam je važno da stavimo u centar pažnje civilno društvo i damo platformu proevropskim snagama da razgovaraju sa evropskim parlamentarcima. Većina u EP je protiv etno-nacionalizma i rasparčavanja BiH. BiH pripada Evropi i kao buduća članica je dobrodošla u EU samo u svojim, naglašavam, sadašnjim granicama”, rekao je Franz.

Cijeli intervju sa Franzom pročitajte na DW.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.