Šefica bh. diplomatije Bisera Turković iz Brisela poručila otvoreno: “Sile koje stoje iza Dodika su shvaćene ozbiljno!”

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nalazi se u Briselu.

Prisustvovala je sastanku sa ministrima Jugoistočne Evrope, visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, ali i drugim EU parlamentarcima.

Zaključak sastanka je, prema njenim riječima, da su “svi vrlo zabrinuti” zbog krize u BiH.

“Razmišljaju o mjerama koje treba primijeniti u BiH. Postoji jedinstven stav da treba djelovati odmah i žurno. Koje mjere će biti primijenjene, čini mi se da još nije odlučeno i da je to u procesu formiranja”, kazala je Turković za N1.

Govorilo se i o sankcijama na današnjem sastanku. One i dalje ostaju “na stolu” ukoliko, kako Turković kaže, druge mjere ne budu funkcionisale.

“Ne mislim da je Dodik shvaćen ozbiljno ni prije ni danas, ali one sile koje stoje iza njega i opasnost koja proizilizi iz njih je shvaćena ozbiljno i možda se te korelacije vide mnogo jasnije danas nego jučer”, dodala je Turković.

Govoreći o lobiranju, Turković je kazala kako to jeste dominantan faktor i da neke zemlje to intenzivno rade, ali smatra da je bitno biti realan te prijateljima i partnerima u EP i EK dati realan prikaz situacije.

“Lobiranje se vrši uglavnom ako je riječ o logističkim grupaicjama za novac. To nikada nema dugotrajan efekat i vjerujem da treba sve bazirati na istini i činjicama i da je to jedini faktor koji pobjeđuje”, kazala je Turković.

Istakla je kako se Evropa i Zapadni Balkan nalaze u novoj geopolitičkoj situaciji te da će tu biti još zatezanja i napetih situacija.

Samtra da postoji rješenje za ovu situaciju te da postoje političke i ekonomske snage, ali da je pitanje koliko će preovladavati želja da se stane iza principa EU i isti ispoštuju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.