Šefik Džaferović pred prisutnima na forumu bez dlake na jeziku: “Neki hoće da razgovaraju sa onima koji prave blokade, to je problem”

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je danas sa Balkanskog integracijskog foruma u Podgorici da neće biti promjena granica, bez obzira na ideje koje postoje. On je prilikom učešća na jednom od panela oštro kritikovao stav međunarodne zajednice prema BiH.

“Naš glavni problem u Bosni i Hercegovini sada je taj što ne postoji dovoljno spremnosti onih koje je zadužila međunarodna zajednica da vode računa o BiH”, rekao je on.

Zatim je pojasnio u čemu je problem.

“BiH danas živi jednu tešku krizu, najteži aspekt te krize je blokiranje institucija, a mi nemamo te mehanizme da deblokiramo.

I to se zloupotrebljava. Postavljaju se zahtjevi umjesto da naši prijatelji budu posvećeni tome da se deblokira rad institucija. Postoje neki u međunarodnoj zajednici koji bi da prave pregovore i razgovore o zahtjevima sa onima koji prave blokade.

To je problem. Mi treba da se vratimo u institucije. Treba da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ali sve ono što se u njemu nalazi. Onaj ko bojkotuje rad institucija BiH, on direktno krši Dejton.

To bi trebalo da bude odnos naših prijatelja prema situaciji u BiH”, rekao je Džaferović.

Istaknuo je da oko nekih stvari ne treba da postoje pregovori među liderima u BiH.

“Mislim da nije dobro pregovarati o sadržaju odluka Ustavnog suda BiH, da nije dobro pregovarati o sadržaju Inzkovog zakona i da nije dobro pregovarati o odlukama Evropskog suda za ljudska prava na način da izlazi izvan odluka Evropskog suda”, naveo je.

Smatra da EU nije angažovana koliko treba u regionu, kao i to da bi i SAD trebalo više da se angažuju.

“Ipak mislim da EU prije svega nije dovoljno angažirana na zapadnom Balkanu i mnogo više bi se trebale angažirati kao i SAD jer je budućnost ovog regiona kada je u pitanju međunarodna pomoć djelovanje na liniji Washington – Brisel i to je veoma važno kada je u pitanju BiH”, stava je Džaferović.

On je odnos međunarodne zajednice prema BiH ocijenio kao nekorektan, jer je taj odnos drugačiji nego bilo gdje u svijetu i “institucionalizovan” zbog Dejtonskog sporazuma.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.