Slavo Kukić: Domaćim političkim kabadahijama odgovara status quo, posebno kada se radi o izborima

Događaji Posljednje Vijesti

Univerzitetski profesor Slavo Kukić, govorio je aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Kako vama izgleda inicijativa da građani po ugovoru između Elektroprivrede HZHB i RTV HB na računima za struju plaćaju marku donacije za TV?

Slavo Kukić: Svugdje gdje ima pravne države to je kazne djelo zbog kojeg se završava u zatvori. Ovdje može svašta, ne isključujem da će moći i to. Elektroprivreda je 90 posto u vlasništvu države. Zbog toga nisu odgovorni samo Čović i rukovodstvo. Nego i Federalna vlada koja ima izravan nadzor nad poslovanjem Elektroprivrede HZHB.

Očekujete li da će građani to plaćati?

Kukić: RTV HB je komercijalni emiter iza kojeg stoji jedan broj općina u Federaciji BiH. To je emiter koji je medijska puškarnica Dragana Čovića i HDZ-a. Ne vjerujem da na ovu televiziju mogu doći članovi Hrvatske republikanske stranke koje ovih dana sve više nazivaju “hrvatskim kvislizima”. Mogu reći da družeći sa sa građanima širom Hercegovine – vrlo su negativne reakcije na ovakav potez (plaćanja takse).

N1: Kako vam se čini posjeta Bosni i Hercegovini visoke delegacije na čelu s Matthewom Palmerom i sastanci sa domaćim vlastima?

Kukić: Mogu to ocijeniti na temelju onoga što je bilo u štampi i medijima – ništa spektakularno. U prilog tome idu i izjave bh. politčara nakon sastanaka sa predstavnicima Washingtona i Bruxellesa. Kazali su da nije došlo do približavanja stavova triju nacionalističkih oligarhija. To je bio jedan turistički izlet iz Washingtona i Bruxellesa. Domaće političke kabadahije su ostale na pozicijama na kojima su i bile. Njima odgovara status quo, posebno kada se radi o izborima, prenosi N1.

Ponovo se povlače teze o asimetričnim rješenjima, malo kome je jasno o čemu se tu zapravo više radi. Koje rješenje je na stolu i šta ono podrazumijeva?

Kukić: Važno je reći kako se presude Suda u Strasbourgu tiču povreda temeljnih ljudskih i građanskih prava. Presuda Ustavnog suda se odnosi na popunjavanje Doma naroda. Niti jednom tačkom presude se ne spominje Predsjedništvo BiH. Sada u svim pričama se govori o načinu izbora članova Predsjedništva. Niko ne govori o domovima naroda. Šta je sa istim pristupom popune domova naroda u oba entiteta. Ta priča o asimetričnim rješenjima potpuno devastira BiH kao državu. Mogu izbori biti direktni il indirektni, ali moraju biti ista na prostoru cijele države. Izgleda da je Palmer baš gurao asimterično rješenje, i tako je išao na ruku Čoviću. Ako je to tako – to nije dobar znak. Jer je američka administracija jedina koja može prisiliti bh. poglavice da se dogovore. Ako je to tako treba se zahvaliti Palmeru i obavijestiti direktno predsjednika Bidena.

Leave your vote