Slavo Kukić: Domaćim političkim kabadahijama odgovara status quo, posebno kada se radi o izborima

Univerzitetski profesor Slavo Kukić, govorio je aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Kako vama izgleda inicijativa da građani po ugovoru između Elektroprivrede HZHB i RTV HB na računima za struju plaćaju marku donacije za TV?

Slavo Kukić: Svugdje gdje ima pravne države to je kazne djelo zbog kojeg se završava u zatvori. Ovdje može svašta, ne isključujem da će moći i to. Elektroprivreda je 90 posto u vlasništvu države. Zbog toga nisu odgovorni samo Čović i rukovodstvo. Nego i Federalna vlada koja ima izravan nadzor nad poslovanjem Elektroprivrede HZHB.

Očekujete li da će građani to plaćati?

Kukić: RTV HB je komercijalni emiter iza kojeg stoji jedan broj općina u Federaciji BiH. To je emiter koji je medijska puškarnica Dragana Čovića i HDZ-a. Ne vjerujem da na ovu televiziju mogu doći članovi Hrvatske republikanske stranke koje ovih dana sve više nazivaju “hrvatskim kvislizima”. Mogu reći da družeći sa sa građanima širom Hercegovine – vrlo su negativne reakcije na ovakav potez (plaćanja takse).

N1: Kako vam se čini posjeta Bosni i Hercegovini visoke delegacije na čelu s Matthewom Palmerom i sastanci sa domaćim vlastima?

Kukić: Mogu to ocijeniti na temelju onoga što je bilo u štampi i medijima – ništa spektakularno. U prilog tome idu i izjave bh. politčara nakon sastanaka sa predstavnicima Washingtona i Bruxellesa. Kazali su da nije došlo do približavanja stavova triju nacionalističkih oligarhija. To je bio jedan turistički izlet iz Washingtona i Bruxellesa. Domaće političke kabadahije su ostale na pozicijama na kojima su i bile. Njima odgovara status quo, posebno kada se radi o izborima, prenosi N1.

Ponovo se povlače teze o asimetričnim rješenjima, malo kome je jasno o čemu se tu zapravo više radi. Koje rješenje je na stolu i šta ono podrazumijeva?

Kukić: Važno je reći kako se presude Suda u Strasbourgu tiču povreda temeljnih ljudskih i građanskih prava. Presuda Ustavnog suda se odnosi na popunjavanje Doma naroda. Niti jednom tačkom presude se ne spominje Predsjedništvo BiH. Sada u svim pričama se govori o načinu izbora članova Predsjedništva. Niko ne govori o domovima naroda. Šta je sa istim pristupom popune domova naroda u oba entiteta. Ta priča o asimetričnim rješenjima potpuno devastira BiH kao državu. Mogu izbori biti direktni il indirektni, ali moraju biti ista na prostoru cijele države. Izgleda da je Palmer baš gurao asimterično rješenje, i tako je išao na ruku Čoviću. Ako je to tako – to nije dobar znak. Jer je američka administracija jedina koja može prisiliti bh. poglavice da se dogovore. Ako je to tako treba se zahvaliti Palmeru i obavijestiti direktno predsjednika Bidena.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.