Slovenski premijer Janez Janša tvrdi: “Vladimir Putin je napravio dvije strateške greške i više ne može dobiti ovaj rat”

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da će do stvarnih pregovora između Kijeva i Moskve doći tek kad se postigne prekid vatre, što se trenutno s obzirom na stajališta obje strane čini “svjetlosnim godinama daleko”.

Rekao je da zbog otpora Ukrajine, kao i zbog reakcije međunarodne zajednice, šanse za to jačaju svakim danom, te da Putin “ovaj rat više ne može dobiti”.

Putin je planirajući napad na Ukrajinu, po Janšinim riječima, napravio dvije “strateške greške”,

“Prvu jer je računao da će ‘Ukrajina pasti za nekoliko dana’, a drugu jer nije računao s odlučnijim stajalištem Evropske unije i NATO-a, smatrajući da moguće sankcije zbog intervencije ruske vojske neće biti jače od onih koje su mu uvedene nakon intervencije u Gruziji i aneksije Krima”, kaže Janša.

Putinova Rusija po njegovim riječima nije bila pripremljena na ovakav rat, zato svaki dan koji Ukrajina izdrži povećava mogućnost da dođe do prekida vatre i nekih ozbiljnih pregovora.

“Ove sankcije Rusija ne može izdržati, a da je to u strateškom smislu potpuno ne promijeni, a sankcije najviše pogađaju Putinov unutrašnji krug, odnosno oligarhe, koji predstavljaju glavni Putinov oslonac. Oni se polako okreću od Putina, a kad će to imati učinak će se vidjeti”, naveo je Janša.

Putinovo podizanje spremnosti snaga za odvraćanje, odnosno prijetnja nuklearnim oružjem po ocjeni Janše više je znak nemoći.

Janša također ocjenjuje da su se na ruskoj strani pojavile sumnje i kod onih koji neposredno vode vojne operacije u Ukrajini “jer ništa ne ide onako kako se planiralo”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.