Bosanski ponos iz Njemačke Adis Ahmetović nakon poraza Le Pen i Janše: Rezultat je da će neke autokrate u Evropi biti usamljenije!

Nakon izbora u Francuskoj i Sloveniji te poraza desničara Janeza Janša i Marine Le Pen koji su ubjedljivo izgubili, oglasio se Adis Ahmetović, poslanik njemačkog Bundestaga i član Odbora za vanjske poslove.

“Evropa je pobjedila! Hvala svim prijateljima u Francuskoj i Sloveniji na ovim izbornim rezultatima koji pokazuju jasno opredjeljenje za liberalno-demokratske ideje, a posebno za EU. Rezultat je da će neke autokrate u Evropi biti usamljenije – to je veoma važno.

Pogotovo u vrijeme rata, EU neće biti stavljena na test. Sada možemo nastaviti da radimo zajedno na snažnoj Evropi!”, poručio je Ahmetović.

Stranka “Sloboda”, menadžera i političkog debitanta Roberta Goloba, ubjedljivi je pobjednik završenih parlamentarnih izbora u Sloveniji, dok je najveći gubitnik aktuelni premijer Janez Janša i njegov SDS.

Istina, Golob nije apsolutni pobjednik i neće moći da sam formira Vladu, ali je, prema izlaznim anketama, kao i prema stranačkim izvorima, osvojio nevjerovatnih 36 odsto glasova i najmanje 40, od ukupno 90 mandata u Skupštini Slovenije.

Svog najljućeg protivnika Janeza Janšu “zakucao” je na skromnih 22,5 odsto, a to je prvorazredno iznenađenje, jer su predizborne ankete predviđale da će utrka biti tijesna i da će Golob osvojiti oko 18 odsto glasova.

Ipak, osvojio je duplo više.

Emanuel Macron (44) je u drugom krugu izbora osvojio 58,54 posto glasova birača i postao prvi predsjednik Francuske u posljednjih 20 godina koji je dobio uzastopni mandat.

Prema rezultatima objavljenim na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske, na osnovu 100 posto prebrojanih glasačkih listića, njegova protiv kandidatkinja iz krajnje-desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin le Pen osvojila je 41,46 posto glasova.

Macron izjavio je u nedjelju navečer da će biti predsjednik svih i da niko neće biti ostavljen po strani.

“Na nama je da radimo zajedno na postizanju jedinstva, koje će nam omogućiti da živimo sretnije živote u Francuskoj”, kazao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Macron je, u pobjedničkom govoru koji je održao na prostoru ispred Ajfelovovog tornja, naveo da godine koje dolaze sigurno neće biti mirne, ali će biti historijske.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.