Zastupnik Bundestaga Adis Ahmetović: “Bh. građani koji žive 30 i više godina u Njemačkoj, šokirani su bili odlukom izmjene Izbornog zakona u izbornoj noći”

Za Federalni radio govorio je Adis Ahmetović, zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu.

Komentirajući integracijske procese Bosne i Hercegovine smatra da je prijedlog uvjetnog kandidatskog statusa za BiH veliki uspjeh.

Na pitanje da li možemo biti optimisti da će BiH do decembarskog roka ispuniti traženih osam uvjeta, koji se odnose na ključne reforme, ističe da je boraveći proteklih dana u BiH vidio određenu pokretačku snagu i motivaciju.

„Ako se u rokovima konstituira vlast i demokratske institucije, prvo što treba uraditi je da se usvoje potrebni zakoni s agende. Svi su rekli da će se potruditi, sada je vrijeme.

Ako to ne urade, znat će se ko blokira integracijski proces. Ako to ne urade, onda Europska unija neće doći prema Sarajevu , Banjoj Luci, Mostaru, Bihaću… , narod će doći prema EU. Mladi će otići , postavlja se pitanje s kim će onda političari graditi državu.

Reforme ne trebaju zbog Pariza, Brisela, Berlina, ako si odgovoran političar i voliš svoju zemlju i narod, onda radi reforme za svoje građane“

Da li će zbog geopolitičkog konteksta, prije svega rata u Ukrajini, Zapadni Balkan, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, integrirati u Evropsku uniju, a da se progleda kroz prste i na neki način zanemare tražene reforme, Ahmetović kaže da to nije moguće.

„Ako vam sad kažem, nemojte raditi na reformama, EU će vam pokloniti kandidatski status, onda niko neće ništa raditi. EU planira da uloži u Zapadni Balkan 500 miliona eura, i u BiH će doći novac s kojim se može ulagati u infrastrukturu.

Znam da je posljednjih godina bilo teško, da nije bilo pomaka, da je bilo puno blokada, ali vjerujem da su političari razumjeli u kojim geopolitičkim uvjetima živimo i da će raditi za budućnost države“.

Navodi da u razvijenoj demokraciji, kakva je Njemačka, nije moguće da se izborni zakon mijenja u izbornoj noći te intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta okarakterizirao je kao šamar biračima.

„Nema šanse, to sam već rekao. Nema legitimnost taj tajming. To je bio nepotreban šamar svima koji su izašli na izbore i participirali u njima. Građani koji žive 30 i više godina u Njemačkoj, a još uvijek imaju bh. državljanstvo također su izašli na izbore.

Šokirani su bili odlukom izmjene Izbornog zakona u izbornoj noći, osjećajući se kao građani drugog reda. Neki kažu da BiH nije normalna država, ali ne treba praviti narod nenormalnim.“

Iako kritizira odluku visokog predstavnika na dan izbora, poručio je da je Njemačka uvijek imala konstruktivnu ulogu u BiH:

„Njemačka je veliki prijatelj BiH, podržava građanski princip uređenja, želi da Bosna i Hercegovina postane članica Europske unije.

Sve to podržava i Christian Schmidt, bitno je da se na rad visokog predstavnika ne gleda samo na osnovu jedne odluke koja jeste donijela štetu u odnosu između OHR-a i građana.

Moram reći da ta odluka nije donesena samoinicijativno, ona je dobila podršku Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, ali i određenih političara iz bošnjačkih i probosanskih stranaka. To je činjenica koju treba reći, da postoje političke snage u BiH koje su bile za odluku.“

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.