Bivša tužiteljica za ratne zločine Carla Del Ponte pozvala Međunarodni krivični sud da izdaju nalog za Putinovo hapšenje

Bivša tužiteljica za ratne zločine Carla Del Ponte pozvala je Međunarodni krivični sud da izda nalog za hapšenje Vladimira Putina.

“Putin je ratni zločinac”, rekla je Del Ponte, 75, koja je istraživala ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, u intervjuu za dnevni list Le Temps.

Del Ponte, koja je također godinama radila na istražnim pravima Komisije UN-a o kršenju prava u Siriji, naglasila je da je izdavanje naloga za hapšenje važan signal “da je istražni rad obavljen”.

“To je jedini instrument koji postoji koji omogućava da se počinilac ratnog zločina uhapsi i izvede pred MKS”, rekla je ona za Le Temps, prenosi The Guardian.

Del Pont je priznala da nalog za hapšenje ne znači nužno da će Putin biti priveden:

“Ako ostane u Rusiji, to nikada ne bi bio slučaj. Ali, za njega bi bilo nemoguće da napusti svoju zemlju i to bi bio snažan signal da ima mnogo država protiv sebe”.

Podsjećamo, ministrica vanjskih poslova Njemačke, Annalena Baerbock izjavila je za CNN da se Moskva ne može uzeti za ozbiljno u diplomatskim razgovorima dok se nastavlja bombardovanje ukrajinskih gradova.

“Znate kakva je situacija, naprimjer u Mariupolju. Tamo je još uvijek više od 100.000 civila u gradu i čak i ako Putin govori svaki drugi dan da vodi, kako on to kaže, mirovne pregovore, on u istom trenutku bombarduje Mariupolj, bombarduje takozvane humanitarne koridore, ne dozvoljava se hrana i lijekovi dopreme u gradove, što je očito kršenje međunarodnog prava, dakle radi se o ratnim zločinima”, izjavila je njemačka šefica diplomatije za CNN.

Baerbock kaže kako je jako bitna odluka Evrope da ignoriše zahtjev Moskve da se plin plaća u rubljama. Ministrica je naglasila da je prioritet da prestane bombardovanje Ukrajine.

“Jako je bitno da smo poslali snažan odgovor o pitanju rublje, a to je da nećemo biti ucjenjivani i da nećemo igrati igrice, ali ovo je samo minorni dio, najbitnija stvar je da se bombardovanje civila okonča”, kategorična je Baerbock.

Putin je jučer potpisao odluku po kojoj bi jedino sredstvo plaćanja za ruski plin bila rublja. Zemlje Evropske unije i Velika Britanija su odbile zahtjev, tvrdeći da će nastaviti poštovati postojeće ugovore i plaćati u eurima.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.