Kako će države reagovati na ovu najavu? Putin poručio: “Strani kupci moraju otvoriti račune u ruskim bankama koji će biti u rubljama i ugovori će se nastaviti poštovati”

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio kako od petka države koje kupuju plin iz Rusije, moraju ga plaćati u rubljama ili ugovori neće biti ispoštovani.

U televizijskom obraćanju Putin je rekao da će prelazak na rublje ojačati državni suverenitet.

“Strani kupci moraju otvoriti račune u ruskim bankama koji će biti u rubljama i ugovori će se nastaviti poštovati”, poručio je Putin.

Ove nove mjere su usmjerene najviše prema Njemačkoj i Poljskoj koji su veliki kupci plina iz Rusije. Ipak njemački ministar ekonomije, Robert Habeck je rekao kako je Berlin spreman za svaku Putinovu odluku po pitanju plina.

Jučer su iz njemačke vlade objavili da je Putin njemačkom kancelaru Olafu Scholzu rekao da će idućeg mjeseca plaćanje biti u eurima kao i obično.

Zahtjev da se plaća u rubljama je ruski odgovor na sankcije koje su zapadne zemlje uvele nakon invazije na Ukrajinu. Plin iz Rusije osigurava 40% evropskih potreba za plinom, ali su neke države kao Njemačka, Italija, Poljska više ovisne o ruskom plinu od drugih država.

Treba istaći da je Evropska unija nedavno dogovorila sa Amerikom isporuku plina koji bi u određenoj mjeri trebao nadomjestiti ruski plin. Ovim ugovorom je omogućeno da Sjedinjene Američke Državi prodaju Evropskoj uniji dodatne količine ukapljenog plina, jednako 10% količine koju EU nabavlja iz Rusije.

Ipak, ukoliko Putin ustraje na svojoj odluci da plin naplaćuje u rubljama, to će stvoriti veliku glavobolju za Evropu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.