Britanski advokat javno poručio za The Guardian: Putina treba goniti za zločin agresije, inače će se izvući

“Volio bih biti u Lavovu”, rekao je Philippe Sands iz svog ureda u Londonu.

“Zbog mog odnosa s ljudima koje poznajem i koji sada tamo žive. Tamo je rođen i moj djed koji je pobjegao kao desetogodišnjak. Željeznička stanica u Lavovu je ista željeznička stanica s koje je moj djed pobjegao od Rusa. Historija se samo vrti u krug.”

Vodeći međunarodni advokat koji je djelovao kao savjetnik za Solomonske otoke, Gruziju i Gambiju na međunarodnom sudu pravde, govorio je o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

Ubrzo po početku rata u Ukrajini on je u mediju Financial Times rekao kako je, iako podržava najavljene istrage o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti, potrebno pokrenuti i hitnu istragu za zločin agresije.

Sands je, govoreći o značaju pokretanja istrage dok još rat traje, rekao kako različite zajednice čine što mogu. Liječnička pruža medicinsku pomoć, političari sankcijama, drugi peticijama, a advokati imaju zakon. Prema njegovim riječima to je ono što ljudima pogođenim ratom to daje nadu.

– Kao drugo, daje im sredstvo delegitimiranja ponašanja. Treće, ako cijela Ukrajina padne, u toku su postupci koji će sadašna, postojeća, zakonita vlada Ukrajine moći pokrenuti. I kao četvrto, u nekom trenutku će se postići dogovor i to Ukraje daje puno više uticaja.

ICC istražuje zločine protiv čovječnosti i ratne zločine ali je on istakao kako je potrebno uspostaviti i poseban sud za istragu zločina agresije.

– U teoriji ICC ima nadležnost za sve ratne zločine, ali je 1998. godine donesen statut u kojem se ovoj instituciji ne da nadležnost nad zločinom agresije jer su se određene velike sile brinule da će se to okrenuti protiv njih.

Poteškoća sa zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima je u tome što morate pokazati izravnu vezu između djela koje predstavlja zločin i počinitelja.

Usredotočujući se na zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, završit ćete za sedam godina na suđenjima ljudima nižeg ranga. A veliki je problem što vođenje ilegalnog rata nikada neće izaći pred lice pravde.

Zato sam napisao da bi samo istrage o ratnim zločinima mogle završiti kao sredstvo za oslobađanje glavnog čovjeka.

Međutim, on navodi kako bi se formiranju ovakvog suda mogle usprotiviti dvije vlade – britanska i francuska.

– To nema veze s principom, već sa strahom od presedana i šta bi se njima moglo dogoditi. Moramo potrošiti puno vremena da ohrabrimo britansku i francusku vladu da razmisle o tome žele li oni biti ti koji će pustiti da se Putin izvuče zbog vlastitog straha da će biti izvučeni pred neki sud u budućnosti.

Osvrnuo se i na to što je američki predsjednik Biden nazvao Putina ratnim zločincem posumnjavši u mudrost njegovih riječi.

– Mislim da se može reći da Putin vodi rat koji je nezakonit. Za to nema zamislive odbrane ili opravdanja u zakonu. Ali da li bih rekao da je Putin ratni zločinac?

Ne. Nisam siguran da je predsjednik Biden s posebnom pažnjom birao riječi. Je li rekao da je prekršio Ženevsku konvenciju? Ne sviđa mi se u potpuno što se takve naljepnice dodjeljuju određenim pojedincima.

Prokomentarisao je i izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je govorio da se “događa genocid nad Ukrajincima”.

– Mislim da je to iskoristio u političkom smislu. Na temelju onoga što sam vidio, nema genocida nad ukrajinskim stanovništvom u njegovom pravnom smislu. Ne vidim namjeru uništavanja grupe u cjelosti ili djelomično, u smislu konvencije iz 1948. godine, rekao je Sands u razgovoru za The Guardian.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.