Recep Tayyip Erdogan javno podcrtao: “Turska je spremna biti jedna od zemalja koja će pružiti sigurnosne garancije Ukrajini”

Turska je spremna u principu biti zemlja garant za Ukrajinu, citirala je izjavu predsjednika Republike Turske Recepa Tayipa Erdogana, državna NTV televizija.

Erdogan je izjavio da se trebaju urediti detalji takvog dogovora, dodajući da je odluka Moskve da umanji intenzitet operacija oko Kijeva i Černihiva jako bitna.

Turska je ranije podržala Ukrajinu, ali se usprotivila sankcijama za Rusiju, te je bila domaćin dvije runde direktnih pregovora.

“Što se tiče garancija, mi možemo biti jedna od država koja će garantovati ukrajinsku sigurnost. U principu smo spremni za to ali se moraju ugovoriti detalji”, poručio je Erdogan.

Govoreći iz aviona na letu za Uzbekistan, Erdogan je izjavio da su razgovori u Istanbulu osigurali značajan momentum mirovnom procesu, prenosi Sky News.

Podsjećamo, domaćin mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine Recep Tayyip Erdogan održao je uvodni govor pregovaračima.

Govor je bio kratak, trajao je manje od dvije minute, a turski lider je izrekao tek sedam rečenica.

“Pregovarački proces koji ste vodili po naredbama svojih lidera, probudio je nadu za mir. U tom okviru svim srcem podržavamo razgovore.

Postizanje primirja i mira što je prije moguće je za dobrobit svih. Mislimo da smo sada ušli u period kada iz razgovora treba dobiti konkretne rezultate.

Napredak koji ćete ostvariti u pregovorima omogućit će i sljedeći nivo, sastanak lidera. Mi smo spremni da budemo domaćini i takvog sastanka. Vaš dolazak ovdje je razlog za nadu u svijetu i vašim zemljama”, istakao je Erdogan u Dolmabahče palači.

Nakon ovog kratkog govora Erdogan se pozdravio s pregovaračima iz obje delegacije, a potom je napustio salu. U društvu turskog predsjednika bio je i ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu te glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin.

Na pregovorima je i ruski oligarh i vlasnik pod sankcijama nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič. Iako nije potvrđeno u kojoj ulozi, pretpostavlja se da je neka vrsta posrednika.

Treba istaći da se ruski i ukrajinski pregovarači međusobno nisu rukovali. Ukrajinci nisu previše optimistični u ishod, ali vjeruju da je sastanak uživo važan korak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.