Vladimir Putin izjavio da će se granatiranje opkoljenog Mariupolja završiti kada se ukrajinske postrojbe predaju

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će se granatiranje opkoljenog Mariupolja završiti kada se ukrajinske postrojbe predaju, navedeno je u izjavi Kremlja.

Francuski dužnosnici tvrde da se čelnik Rusije složio da razmotri planove za evakuaciju civila iz grada.

Dužnosnici iz Francuske navode da je situacija u Mariupolju “katastrofična” te da “civilno stanovništvo mora biti zaštićeno i mora im se omogućiti da napuste grad ako to žele”. Dodaju da građani moraju imati pristup vodi, hrani i medicinskim zalihama, prenosi BBC.

Nove satelitske snimke tvrtke Maxar Technologies pokazuju da su čitavi gradski blokovi u središnjem Mariupolju izbrisani s lica zemlje, slike prikazuju razinu razaranja koja se prije nije vidjela u opkoljenom ukrajinskom gradu.

Podsjećamo, Putin se povodom dana Nacionalne garde obratio vojnicima koji ratuju u Ukrajini te im poručio da “borba uključuje povećani rizik”, javlja ruska državna novinska agencija TASS.

“Čestitam vam Dan ruske Nacionalne garde. Nacionalna garda, koja je utemeljena prije šest godina, postala je nezamjenjiv i pouzdan dio državnog sistema koji osigurava vladavinu prava i provođenje zakona te zaštitu prava i interesa naših građana”, rekao je Putin.

“Želim se posebno obratiti kadru Nacionalne garde uključenom u specijalnu vojnu operaciju u Donbasu i Ukrajini. Drugovi, borbeni uslovi uključuju povećani rizik”, rekao je ruski predsjednik.

“Svjestan sam kako se držite u ovoj situaciji: Izuzetno hrabro i profesionalno, stručno i neustrašivo, ispunjavate najkompleksnije zadatke kompetentno i precizno dok u isto vrijeme pokazujete herojstvo”, rekao je Putin.

“Cijela naša zemlja s pravom je ponosna na svakoga od vas. Želim vam zahvaliti na vašoj izdržljivosti i besprijekornoj službi Rusiji, na vašoj odanosti domovini, vašoj zakletvi na vjernost. Vama i vašim porodicama želim dobro zdravlje, uspjeh i sreću”, dodao je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.