Kakva poruka je stigla iz Slovenije: “Janez Janša je lihvario branitelje Sarajeva, sada za Putina radi na destabilizaciji regije”

Premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Janez Janša su održali susret u Zagrebu, gdje su, pored ostalog, govorili i o Bosni i Hercegovini.

Naravno, bez prisustva predstavnika ove države.

“Založili smo se da se potaknu lideri kako bi se postigao konsenzus oko izborne reforme, da bi se moglo ići prema pravednom rješenju, da se svi konstitutivni narodi osjećaju dobro i budu jednako zastupljeni“, rekao je Plenković, prenijeli su jučer mediji.

Upravo su Plenković i Janša, zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bili glavni akteri indikativne naslovnice koju je utjecajni slovenski magazin “Mladina” objavio u aprilu prošle godine kada su se bavili temom “non-papera” koja je vezana uz slovenskog premijera.

Naime, “Mladina” je objavila karikaturu Plenkovića i Vučića kako u zagrljaju sa premijerom Janšom, i to u ulozi “kuhara”, zajedno dijele krvave zalogaje Bosne i Hercegovine.

O susretu Plenković-Janša i tome kakva se ponovo „kuhinja“ Bosni, sprema za portal Radiosarajevo.ba govori jedan od najpoznatijih i najnagrađivanijih slovenskih novinara Blaž Zgaga.

Zgaga se nedavno, poslije 28 godina novinarskog rada, brojnih istraživačkih projekata, knjiga i tekstova objavljenih u najutjecajnijim medijima od Amerike do Kosova i BiH, ušao i u politiku, i to kao kandidat stranke Socijalnih demokrata (SD) velike prijateljice naše zemlje Tanje Fajon.

“Janez Janša, koji je u 90. godinama najviše lihvario bošnjačke kupce oružja i branitelje Sarajeva sa višestrukim cijenama već je tada stvorio bliske odnose s hrvatskim preprodavačima oružja, koji su kasnije postali utjecajni u političkim i gospodarskim krugovima susjedne Hrvatske.

Njegovi susreti sa Velimirom Bujancem i drugima iz neoustaških krugova potvrđuju, da je na stavovima, koji su bliži krajnje desnom krilu HDZ-a nego demokratskoj struji u toj stranci“, objašnjava Zgaga.

Kako kaže Zgaga, financiranjem vlastite stranke SDS iz sumnjivih krugova oko RS Milorada Dodika, kao i saradnjom mađarskim premijerom Viktoom Orbanom – koji financira propagandne medije njegove stranke i makedonske krajnje desne VMRO -DPMNE, očito je, da Janša uistinu „podržava pokuse destabilizacije regije, što ide u prilog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu“.

„Janša, koji je već 1991. bio najveći inicijator oružanih sukoba u Sloveniji, čitavu političku karijeru stvara vanredne mjere i iz njih uvijek pokušava povući najveći moguću dobit.

Sada je napravio obrat za 180 stepeni u slučaju Ukrajine, gdje je iz predizbornih, razloga navodno, stao na stranu Ukrajine.

„Ali sa svojim prijedlozima za “no-fly zone” u Ukrajini zapravo ponovo radi na tome da se konflikt što više rasplamsa.
Uz to, upravo je Janša za vrijeme predsjedavanja u Europskom vijeću podijelio tako zvani non-paper, koji promjenom granica može voditi k novim ratovima u regionu.

Tako da njegova podrška hrvatskim krajnjm pozicijama u Bosni i Hercegovini, a koje vode u daljnju destabilizaciju regiona, nije nikakvo iznenađenje“, istakao je Zgaga.

Na koncu, izrazio je nadu da će na aprilskim izborima slovenski birači konačno i jasno kazati, da je dosta ovakve politike.

„Koja gradi na krizama, nestabilnosti i ratnom profiterstvu te da će u buduće biti glavna politika Slovenije suradnja, solidarnost, međusobno poštivanje, razvoj, napredak, mir i blagostanje za sve.

Ne samo u Sloveniji, nego i u regiji, Europi i svijetu”, zaključio je Zgaga.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.