Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak: “Niko razuman ne želi RS na Kosovu”

O problemu na sjeveru Kosova govoorio je Miroslav Lajčak.

Sporazum o Asocijaciji – Zajednici opština sa srpskom većinom mora biti sproveden – to je svima jasno! Međutim, niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu, izjavio je pred put za Kosovo, specijalni izaslanik Evropske unije za regionalna pitanja i dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak.

„Nijedna razumna osoba, pogotovo s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ne bi predložila tako nešto“, kazao je on u intervju za prištinski portal gazetaexpress.

Ističe da ovo nije lagan proces te da ne se ne može na stol “baciti” papir i jednostavno potpisati.

“Umjesto da kažemo šta ne želimo, bolje bi bilo da se zapitamo šta bi bilo, šta hoćemo, jer to je vaš proces i Kosovo ima 50 odsto udjela. Niko vam neće dati pismo i reći da ga “potpišete”. Vi ste ravnopravna strana u procesu i imate apsolutno pravo da u procesu iznosite svoje prijedloge. I, umjesto da kažemo da ovo ne želimo, bolje bi bilo da kažemo “ovo je ono što mi predlažemo”, “tako želimo da se to uradi””, kazao je on.

Kaže da nije sporno i da Srbija u svemu učestvuje jer ima prava na to.

“Mi smo tu da vam pomognemo sa idejama koje su zasnovane na evropskom standardu i evropskom modelu. Ali ni u jednom trenutku, ni u prošlosti ni u budućnosti, nećete biti primorani da potpišete nešto što mislite da je štetno za vašu zemlju. Vi ste u procesu. Imate pravo da predložite i odbijete. Na kraju, šta god da se dogovorite trebalo bi da bude kompromis”, kazao je Lajčak, piše Nova.rs.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.