Šta će li tek biti na ljeto? Otkriveni detalji: Cijene smještaja u predsezoni u Neumu veće su za deset do petnaest posto!

Bosanci i Hercegovci punili su neumske smještajne kapacitete, ali je pitanje da li će se to ponoviti i ovog ljeta.

Inflacija uzima danak, vjerovatno će drastičan rast cijena osnovnih životnih namirnica, energenata, usluga…, utjecati da nemali broj bh. građana ljetni odmor provede u nekoj jefinijoj varijanti.

I cijene u Neumu, kako one u hotelima tako i u privatnom smještaju, rastu.

“Tačno je da su cijene smještaja otišle za desetak posto sada u predsezoni u odnosu na isti period 2021. godine – kaže za Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Međutim, tu nije kraj. Spekuliše se da bi cijene mogle porasti i do 50 posto.

“Nema sumnje da će cijene ići gore tokom sezone, znači u julu i augustu, mada ne vjerujem da će to biti tako visoko – ističe Krešić.

U hotelima u Neumu skoro da je nemoguće naći smještaj za manje od devedesetak maraka po osobi za jednu noć na bazi polupansiona.

Oni koji razmišljaju o iznajmljivanju apartmana, dnevni najam za četveročlanu porodicu iznosi od 150 do 200 KM.

Branimir Butigan, predsjednik Udruženja hotelijera Općine Neum, u izjavi za Faktor kategorično tvrdi da ne može doći do novog drastičnog poskupljenja.

“Nema govora o rastu cijena do 50 posto. Nema šanse. Cijene su formirane i one su više u odnosu na prošlu godinu od 10 do 15 posto. To je zajednički dogovor velikih hotela u Neumu.

Postoji mogućnost da neki manji hotel izađe iz tog dogovorenog okvira, ali i to ne može biti veće povećanje od možda 20 posto – kazao je Butigan.

Naravno, i cijene u ugostiteljskim objektima, prije svega hrane, više su za dvadesetak posto.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.