Stigle su vrlo dobre vijesti za građane BiH: Neće biti poskupljenja struje, postignut sporazum o restrukturiranju rudnika

Posljednje Vijesti

U sjedištu Vlade FBiH danas je održan sastanak predstavnika Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Elektroprivrede BiH i Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH na kojem je postignut sporazum o načinu restrukturiranja rudnika koji su dio koncerna EP BiH.

Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić kazao je da će sporazum već danas biti potpisan.

– Elektroprivreda se obavezuje da osigura sredstva za penzionisanje radnika rudnika Kreka, Đurđevik, Breza i “Abid Lolić”. Potpisnici se obavezuju da će restrukturiranje na planu ljudskih resurusa izvršiti najkasnije do kraja 2023. godine – kazao je Džindić dodajući da će se zbrinjavanje viška radnika vršiti na socijalno prihvatljiv način.

Predsjednik Sindikata radnika u rudarstvu FBiH Sinan Husić istakao je da je definiran način zbrinjavanja viška radnika.

– Zadovoljili smo i zahtjeve dijela radnika koje žele prekid ugovora na osnovu podsticajnih otpremnina. Lokalne politike su utjecale na upravljanje rudnicima i to im je nanijelo štetu. Ako se tome ne suprotstavimo, onda ni danas dogovorene mjere neće dati rezultat – kazao je Husić.

Donijeli smo odluke na organima društva EP BiH o zbrinjavanju viška uposlenih i nastavku investicija, istakao je direktor EP BiH Admir Andelija.

– Riješili smo pitanje poskupljenja struje. Saopćenjem od prije dva dana smo ukazali da više elektroenergetski sektor ne može finansirati neefikasnosti rudnika. Izdvajanje ovih sredstava ne znači poskupljenje struje. Zahtjev sindikata je bio dugoročnije rješavanje problema u rudnicima. Mi smo rekli da bi to značilo izdvajanje 60 miliona svake godine – istakao je Andelija.

Leave your vote