in , ,

Tešnjak Muhidin Alić i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić na press konferenciji: Konačno otkriveni pravi razlozi napuštanja SDA…

Predsjednik Glavnog odbora SBiH Muhidin Alić je saopćio odluku koja je donesena jednoglasno.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić podnio je neopozivu ostavku na mjesto člana Glavnog odbora SDA i potpredsjednika Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo, te istupio iz članstva u stranci.

Predsjednik Glavnog odbora SBiH Muhidin Alić je saopćio odluku koja je donesena jednoglasno.

-Članovi i organi stranke donijeli su jedinstvenu odluku da je vrijeme da zauzmemo poziciju na političkoj sceni kakvu je ranije imala, donijeli smo odluku da na čelo stranke dođe mlad i obrazovan, perspektivan političar kakav je Semir Efendić, koji će širiti ciljeve stranke onako kako je to radio i osnivač stranke Haris Silajdžić, kazao je Alić.

Ovo je pozitivan politički presedan na političkoj sceni, postignut je puni konsenzus za ovaj potez, kazao je Salem Halilović generalni sekretar Stranke za BiH.

Prvi put se dešava da je postignut puni konsenzus da se povuče ovakav potez. Donijeli smo odluku da ga pozovemo prije par mjeseci i zajedno smo ovo uradili jednoglasno. Ove dvije energije su dobitna kombinacija za političku scenu u BiH, ali i za našu državu, građani će naredne godine imati alternativu i stranku koja kreće u novu političku eru, poručio je Halilović.

-Prihvatio sam prijedlog od Predsjedništva SBiH da budem imenovan za vršioca dužnosti i predsjednika ove stranke. Zahvaljujem se na povjerenju koje mi je ukazano i uvjeren sam da ćemo u vremenu koje je pred nama uspjeti prikupiti dovoljan broj ljudi sa iskrenom namjerom, sposobnosima i znanjem da radimo na ovom zadatku. Smatram da je važno istaći da prvo program Stranke se može sažeti u njeno ime, Stranka za BiH, danas imamo svega više nego države, dugoba je institucionalna kriza na svim nivoima vlasti. Ta kriza se može riješiti samo iz pravca političkih stranaka. Prvorazredni interes svih građana bez obzira na njihove odrednice je da institucije države funkcionišu. Programi stranaka često izlaze iz okvira zakonodavstva, najbolji put je politički dogovor. minimum ispod kojeg ne bi smjeli ići jeste da naše insistucije funkcionišu, poručio je Efendić.

Kaže da je odlučio istupiti iz stranke SDA piše Oslobođenje kada je uvidio da njegov doprinos nije adekvatan.

-Istupio sam iz SDA, bio sam marljiv i vrijedan. Trudio se da ne iznevjerim građane. Odlučio sam se na ovaj korak kada sam vidio da moj angažman u SDA više ne doprinosi. To je jedna potreba u kojoj se nalazi naše društvo, vjerujem da je moguće napraviti modernu političku stranku, naglasio je Efendić.

Nešić pokazuje pravo lice: “BiH ne osjećam svojom domovinom, podržao bih Dodika kada bi s iskrenim namjerama raspisao referendum o otcjepljenju…“

Marija Šerifović preživjela dramu na aerodromu u Dubaiju