Tomislav Fiket ispred Seizmološke službe Hrvatske: “Hercegovinu je od težih posljedica zemljotresa spasio kamen…”

Razorni zemljotres magnitude 6.1 po Richteru, koji je u 23:07 pogodio područje grada Stoca, s epicentrom u općini Berković, u mjestu Strupići, vrlo je sličan onome koji je pogodio Petrinju i Baniju, a razorniji je od onoga koji se dogodio u Zagrebu, otkriva za Jutarnji list seizmolog Tomislav Fiket, dežurni seizmolog Seizmološke službe RH.

Glavna razlika

Prema njegovim riječima, ovaj zemljotres u BiH i onaj u Petrinji dogodili su se na otprilike 10 kilometara dubine, a glavna razlika je u njegovim posljedicama.

– Zbog vrste naslaga tla u dubini posljedice u Herecegovini su puno blaže nego što je to bilo u Petrinji i na ostatku Banije. Na području Petrinje u dubini je tlo sastavljeno od aluvijanih naslaga, odnosno rastresitog tla što dovodi do efekta pojačanja potresa.

U Hercegovini je tlo po dubini slojevita stijena zbog čega su posljedice na površini ipak manje – ističe Fiket.

Zapravo je kamen spasio Hercegovinu od težih posljedica.

– U odnosu pak na zemljotres u Zagrebu, ovaj zemljotres je puno razorniji, ali su posljedice zbog manje naseljenosti puno manje – pojašnjava Fiket.

Spada u kategoriju razornih zemljotresa

Prema njegovim riječima, nakon “glavnog” zemljotresa tlo se se na tom području konstantno trese.

– Do sada smo zabilježili oko 40 naknadnih potresa, ali oni su puno manje snage od onoga što smo očekivali – kaže Fiket.

Prema njegovim riječima, tlo bi se jedno duže vrijeme trebalo nastaviti tresti, ali očekuje da će to trajati ipak kraće nego što je to bilo na području Petrinje. Fiket ističe kako ovaj najnoviji zemljotres spada u kategoriju razornih zemljotresa, ali ga ne bi svrstao među jače razorne zemljotrese.

Zemljotres se osjetio i širom Dalmacije: u Sinju, Splitu, Dubrovniku, Zadru, ali i u Karlovcu, Zagrebu, Rijeci i Puli, kao i u susjednim zemljama – Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Srbiji, Italiji i Sloveniji.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.