Ugledna srpska seizmologinja bez dileme: “Balkan je ušao u period od desetak godina u kojem će biti jakih zemljotresa”

Seizmologinja Slavica Radovanović izjavila je da je Balkan, sa dva velika zemljotresa – kod Petrinje i u Albaniji, ušao u period od desetak godina u kojem će biti jakih zemljotresa.

Nekoliko gradova u Srbiji u proteklim danima zatresli su slabiji potresi.

Tako je Lazarevac prije nekoliko dana pogodio zemljotres magnitude tri jedinice po Rihteru. Samo četiri dana ranije treslo se na Mokroj Gori, a u proteklih šest mjeseci zabilježeni su manji zemljotresi u Mladenovcu, Aranđelovcu, oko Kopaonika, Čačku, Kruševcu…

Seizmologinja Slavica Radovanović kaže za RTS da je u proteklih 10 godina na teritoriji Srbije ipak bilo malo, čak i slabih, zemljotresa.

“Veliki broj zemljotresa ispod magnitude dva je registrovan, ali nije bilo zemljotresa koje bi ljudi osjetili, do tog jednog trenutka kada smo očigledno, zbog događaja u okruženju, ušli u proces lagane pripreme za velike zemljotrese koji će nastaviti da se događaju na Balkanu”, ističe Radovanović.

Kaže da se zemljotresi dešavaju u ciklusima i da je Balkan, sa dva velika zemljotresa – kod Petrinje i u Albaniji, polako ušao u period od desetak godina u kojem će biti jakih zemljotresa.

“Ne znamo kada će se tačno dogoditi. Najjači zemljotresi se dešavaju na našem prostoru na između 80 i 100 godina, s tim što se ne dešavaju na istom mjestu na kojem su se ranije dogodili nego se dešavaju u istoj zoni na različitom mjestu”, objašnjava Radovanović.

Kaže da su, što se tiče Balkana, zemljotresi u zoni Jadranskog mora mnogo jači nego u Srbiji, a da su u Rumuniji još jači.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.