Ugledni sarajevski profesor Senadin Lavić neupitno poručio: “Građani trebaju kazniti etnopolitiku na izborima!”

Ministri iz reda HDZ-a Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora, ministar pravde Josip Grubeša i ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević jučer su na sjednici Vijeća ministara BiH blokirali odobravanje sredstava za održavanje Općih izbora u oktobru ove godine.

Rok za osiguravanaje finansijskih sredstava je srijeda 19. maj.

„Odbijanjem da se osiguraju sredstva CIK-u za izbore Bevanda i Čović nastavljaju svoju protuzakonitu ucjenjivačku opsadu institucija države BiH. Ako se ne osiguraju sredstva za održavanje izbora to je onda otvoreno kršenje Izbornog zakona.

Iz tog ugla je onda vidljivo da će gospodin Schmidt djelovati da bi sistem doveo u kakvo-takvo stanje funkcionalnosti“, kazao je profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i član Predsjedništva Demokratske fronte Senadin Lavić za „Slobodonu Bosnu“.

On je mišljenja da je naređeno „nacionalističkim jastrebovima Dodiku i Čoviću da moraju izaći na izbore u oktobru, jer bojkot bi bio samoubilački čin.“

Opstrukcija izbora znači oduzimanje građanima mogućnosti da glasaju na redovnim izborima, odnosno – opstrukcija znači drsko oduzimanje njihovog Ustavom zagarantovanog prava da biraju i budu birani.

Ometanje izbornog procesa je protuzakonita radnja koja podrazumijeva sankcije. Niko iz antibosanskih politika koje se jasno prepoznaju u djelovanju nacionalista Dodika i Čovića, koji su danas Putinovi vazali, neće otvoreno stupiti u opstrukciju, ometanje ili onemogućavanje izbornog procesa.

Koordinacija između Dodika i Čovića u Bosni danas ne bi bila moguća bez kontinuirane saradnje Beograda i Zagreba na osporavanju bosanskog suvereniteta. Beograd i Zagreb već odavno čine sve da se ne uspravi bosanski čovjek!

Postoji neupitan sporazum srpstva i hrvatstva u 20 stoljeću da Bosna ne može imati vlastitu supstanciju i da mora biti podijeljena između dva susjedna nacionalna projekta koji će se smiriti i između sebe priznati kada dovrše podjelu Bosne.

To je posebno vidljivo od 1918. godine, dogovoreno 1939. u sporazumu između Cvetkovića i Mačeka, a najkrvavije razrađeno u dogovorima iz Karađorđeva između Miloševića i Tuđmana. Naravno, ti dogovori između balkanskih monstruma ne bi bili mogući bez podrške u širem evropskom kontekstu desničarskih politika.

Zašto ovo treba naglašavati? Pa, da bi shvatili u kojoj je zakočenosti Bosna i koje zlo se sručilo na nju iz sasvim sporne poneričke osnove koja se ničim ne može opravdati.

Ni Srbija ni Hrvatska nemaju nikakvo pravo na Bosnu, niti je normalno da dvije male balkanske države na štetu Bosne oživljavaju svoje komplekse i stoljeća potčinjenosti pod raznim okupatorima.

Dakle, jasno je da ni današnji procesi, naprimjer, izbori u Bosni, nisu slobodni od direktnih uticaja susjednih država koje pokušavaju održati snage etničke politike na sceni preko kojih kontroliraju Bosnu.

Tu je odnedavno veliki uticaj Kremlja na Srbiju i Putinove satelite u Bosni, prije svega nacionalist Dodik i njegov rušilački ortak Čović.

Kada Beograd i Zagreb narede Dodiku i Čoviću ili njihovim strankama da moraju izaći na izbore i sve učiniti da osvoje vlast, onda se to radi bez pogovora, poštujući gazde! Ali nije sigurno da će to biti tako!

Ako se naredi opstrukcija i stvaranje haosa, onda će stanje postati vrlo napeto do oktobra.

Smatram da je naređeno da nacionalistički jastrebovi Dodik i Čović moraju izaći na izbore u oktobru, jer bojkot bi bio samoubilački čin, a u opstruiranju i sprječavanju izbora nije pametno sudjelovati.

Ako se nacionalisti procijene da neće ostati na vlasti vjerovatno će napraviti neko novo “tehničko” stanje i ucjenjivati snage koje brane državu Bosnu i Hercegovinu. Odbijanjem da se osiguraju sredstava CIK-u za izbore Bevanda i Čović nastavljaju svoju protuzakonitu ucjenjivačku opsadu institucija države BiH.

Ako se ne osiguraju sredstva za održavanje izbora to je onda otvoreno kršenje Izbornog zakona. Iz tog ugla je onda vidljivo da će gospodin Schmidt djelovati da bi sistem doveo u kakvo-takvo stanje funkcionalnosti!

Već imamo teška iskustva odbijanja implementacije izbornih rezultata i bojkotiranja rada institucija. Implementacija izbornih rezultata biće teška i cinična, ali će se ipak provesti.

Ako etnonacionalisti ne ostvare očekivane izborne rezultate onda je sasvim sigurno da će pokrenuti mnogo problematičnih stanja oko provedbe rezultata. Etnopolitika će voditi odsudnu bitku za opstanak na vlasti. Gubitak vlasti nakon tri decenije značio bi kraj za mnoge protagoniste “etničkog” manipuliranja u politici Bosne.

Građani imaju mogućnost da svojim izlaskom na glasačka mjesta u oktobru podrže i drugačije političke modele, sasvim suprotne onima koje nameće etnopolitika kao nužne i sudbinske! U rukama građana je odluka za drugačiji model politike u Bosni.

Mi smo postavljeni u labirint, kao u jedan postav iz kojeg se ne možemo izvući, pa bi bilo nužno da razvijemo neku vrstu “labirintologije” ili mišljenja, svijetogleda, govora o tome kako se izvući iz pripremljenog zatočeništva.

Za takav iskorak neophodna je saradnja građana i novog političkog modela koji unosi drugačije vrijednosti u političku zajednicu, kaže Lavić.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.