Velika evropska bruka u vezi Bosne i Hercegovine, oglasio se ugledni sarajevski profesor Senadin Lavić: “Licemjerje, cinizam i neodgovornost dijela EU”

Vijeće Evropske unije usvojilo je danas u Briselu dokument Strateški kompas u kojemu je Hrvatska uspjela pridobiti potporu velike većine, 23 zemlje članica za formulaciju “konstitutivnih naroda” uprkos protivljenju četiri zemlje članice.

“Uvrštene su sekvence konstitutivnih naroda na prijedlog i inzistiranje Hrvatske. Ovog vikenda su radili telefoni i uspjeli smo u tome i smatram da je to jako dobro za Hrvate, ali i za sva tri naroda u BiH”, rekao je ranije hrvatski premijer Andrej Plenković koji je insistirao da dokument bude usvojen s tim sadržajem.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Senadin Lavić kazao je za portal Radiosarajevo.ba kako Hrvatska bezobzirno koristi svoj status u EU i pokušava na silu nametnuti Čovića kao “legitimnog” predstavnika bosanskih Hrvata.

“Ovo je pokušaj da se ponovo pokrenu razgovori oko Izbornog zakona BiH na premisama HDZ-ovog koncepta “konstitutivnih naroda”, legitimnog predstavljanja i “evropskog puta” čiji je predvodnik Čović, pokazuje licemjerje, cinizam i neodgovornost pojedinih evropskih država koje bi prvo trebale primijeniti koncept “konstitutivnosti” u svome ustavnom poretku”, izjavio je prof. Lavić za portal Radiosarajevo.ba.

To se prije svega odnosi na Hrvatsku i njezine “narodnjačke” saradnike.

“Niko u Bosni, naravno, ne treba pristati na bilo kakve ultimatume i razgovore kojima se interes države dovodi u pitanje. Gospodin Plenković može u Hrvatskoj primijeniti sve ovo što zamišlja i predlaže za Bosnu”, zaključio je profesor Lavić.

Čelnici BiH trebaju pokazati snažnu odlučnost kako bi brzo dovršili ustavnu i izbornu reformu, koja je ključna za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje, kao i da podrže sve ostale prioritete iz Mišljenja Europske komisije radi dobivanja kandidatskog statusa.

Europska unija je spremna nastaviti svoj angažman na visokoj razini u tom pogledu”, kaže se u usvojenim zaključcima.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.