Upaljen je meteoalarm, a meteorolozi su uputili veoma ozbiljno upozorenje: “Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama!”

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Zbog očekivanih vrelina, upaljen je žuti meteoalarm, a meteorolozi upozoravaju:

“Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe.”

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 12; Ivan-sedlo 14; Bugojno, Drvar 16; Sanski Most 17; Banja Luka, Jajce, Livno, Prijedor i Sarajevo 18; Doboj 19; Bihać, Grude, Trebinje, Tuzla i Zenica 20; Mostar 21; Bijeljina 22; Gradačac 23°C.

Bioprognoza: Biometeorološka prognoza je povoljna. Jutarnji sati će biti ugodniji i sa više svježine, poslije podne bi vrućina i sparno vrijeme mogli kod osjetljivih osoba uzrokovati tegobe poput nervoze, dekoncentracije i malaksalosti. Usljed manjka svježine u noći, za očekivati je probleme sa snom.

Poželjno je djelimično reducirati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana i izbjegavati duže izlaganje suncu, a učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34°C. U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 32°C.

U utorak u jutarnjim satima se očekuju prolazni lokalni pljuskovi sa grmljavinom u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

Kasnije lokalnih pljuskova može biti u centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32°C, na jugu zemlje do 34°C.

U srijedu preovladavaće pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim satima lokalnih pljuskova i grmljavine može biti u centralnim i istočnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34°C.

U četvrtak prognozira se porast naoblake u Bosni koja će donijeti nestabilnost i usloviti u drugoj polovini dana lokalne pljuskove i grmljavinu. Sunčanije i bez padavina u Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 32°C, na jugu zemlje do 36°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.