Ifet Feraget nakon što je Ustavni sud BiH odbio žalbu Zijada Mutapa, oca Alise: “Upozorenje i policajcima i tužiocima da protek vremena ne može izliječiti ni njihove rane!”

Crna hronika Događaji Posljednje Vijesti

Mogu potvrditi da je odbijena aplikacija kao neosnovana Zijada Mutapa, oca Alise, koji se nalazi u pritvoru od 1. februara 2021. godine kao jedan od osumnjičenih u predmetu ‘Dženan Memić’, rekao je Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Napomenuo je i da je tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Ćazim Hasanspahić na današnjem ročištu rekao, o prijedlogu za produženje pritvora policajcu Josipu Bariću, da ovakav predmet “još nismo imali pred Sudom BiH” i da se radi o “planskom i organizovanom prikrivanju dokaza”.

“Odluka Ustavnog suda je sasvim očekivana, s obzirom da postoje dokazi za osnovanu sumnju da je Mutap s drugim licima učestvovao u zataškavanju ubistva Dženana Memića. Svako ima pravo da se brani i postupak, a nadam se da će tako biti i sa predmetom Dragičević, ima i svoju historijsku tenziju. Prvi put imamo situaciju da se krivični postupak vodi za vrijeme trajanja drugog postupka u kojem je podignuta optužnica koju možemo nazvati montirana.”

Ponovio je kako će se zbog istraga ubistva Memić i Dragičević promijeniti se i politička slika jer “svi znamo koje političke stranke se vežu za ove slučajeve”.

“Prvi put imamo ovakav predmet na državnom sudu. Na ispitu su pali Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, zatim Okružno tužilaštvo u Banja Luci, zatim federalno tužilaštvo koje je kontrolisano Kantonalno i reklo da je istraga bila uredu. Palo je i tužilaštvo RS u Banja Luci. Ja sam u krivičnoj prijavi i potencirao nadležnost Suda BiH, što nije lako postići jer izvorno, imate nadležnosti entiteta.

Iako Sud BiH nije vrhovni i nije nadrežen sudovima u entitetima, postoji zakon prema kojem to može preuzeti za krivična djela iz entitetskih nadležnosti i to se dešava. U tome se vidi značaj – da Sud BiH bude instanca koja promatra šta se dešava i, po potrebi, reaguje. Ovo je jedno upozorenje i policajcima i tužiocima da protek vremena ne može izliječiti ni njihove rane!”, poručio je Feraget za portal Radiosarajevo.ba.

Leave your vote