Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio zahtjev Gordane Tadić: Zahtjev za donošenje privremene mjere neosnovan

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovan zahtjev smijenjene glave tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić za donošenje privremene mjere kojom se “obustavlja izvršenje Odluke VSTV” o njenoj smjeni do okončanja postupka pred Ustavnim sudom.

Tadić je u apelaciji navela da joj je osporenim odlukama prekršeno pravo na pravično suđenje zato što je “očigledno proizvoljno primjeno materijalno i procesno pravo, zato što je izostalo zakonito obrazloženje, zbog pristrasnog i arbitrarnog ponašanja suda, očigledno proizvoljno utvrđenog činjeničnog stanja, nezakonitog postupanja suda u žalbenom postupku sa očigledno proizvoljnom primjenom prava, te je povrijeđena zagarantovanost drugostepenog postupka i sudske zaštite”, piše N1.

Navodi da posljedice njenog ponašanja (kada je predmete dodjeljivala manuelnim načinom) nisu opisane u dispozitivu odluka Prvostepene komisije i Drugostepene komisije, a niti su utvrđene tokom postupka.

“Apelantica ukazuje da Zakon na osnovu kojeg je vođen disciplinski postupak ne daje garanciju fer i pravičnog postupka, jer disciplinski prekršaji nisu Zakonom propisani kao teži i lakši prekršaji tako da je pravno neizvjesno kakvu sankciju optuženi može očekivati, jer bez propisanih težih i lakših disciplinskih prekršaja je otvorena mogućnost arbitrarnog odlučivanja.

Ta zakonska nedorečenost je u ovom postupku iskorištena da se donese sankcija koja nije rezultat provedenog dokaznog postupka i bazirana na ocjeni težine prekršaja prema navodnim činjenicama jer te odlučne činjenice nitko nije niti utvrđivao.

Iz obrazloženja se stiče utisak da je to utvrđenje „posljedica“ rezultat, provedenog dokaznog postupka, a nije, jer niti jedan dokaz nije izveden na te okolnosti, nasuprot izvedeni su dokazi da to nije tako. Nadalje, apelantica ukazuje na objektivnu pristrasnost članova VSTV-a”, navodi se u apelaciji Tadić.

Ustavni sud BiH navodi kako apelantica nije iznijela nikakve posebne razloge i argumente već da se zahtjev zasnica na navodima koje je iznijela u odnosu na kršenje prava na pravično suđenje.

“Imajući u vidu navedeno, i naročito potpuni izostanak argumenata o tome zašto bi Ustavni sud trebao donijeti privremenu mjeru u konkretnom slučaju, Ustavni sud smatra da apelantica, osim navoda koji se tiču merituma spora, nije ponudila argumente i dokaze koji bi prima facie ukazali na neophodnost određivanja tražene privremene mjere.

Stoga, Ustavni sud smatra da je apelantičin zahtjev za donošenje privremene mjere neosnovan jer u okolnostima konkretnog slučaja, ništa ne ukazuje da bi donošenje privremene mjere bilo u interesu stranaka ili pravilnog vođenja postupka”, navodi se u odluci Ustavnog suda BiH.

Podsjetimo, VSTV BiH potvrdilo je 20. oktobra 2021. godine odluku Drugostepene disciplinske komisije za tužioce VSTV-a BiHo smjeni Tadić s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Prostepena komisija donijela je odluku 23. jula 2021. godine.

Leave your vote

-2 points
Upvote Downvote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

-2 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.