Vesna Pusić o agresiji na Ukrajinu: “Ono što me najviše zabrinulo i prestrašilo u Putinovom govoru je dehumanizacija Ukrajine i Ukrajinaca”

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić govorila o agresiji Rusije na Ukrajinu.

“Nakon ovoga ne vidim kako Rusija može naprijed i kako on može sudjelovati u bilo kakvim međunarodnim pregovorima i razgovorima.”

“Ono što je Putin uspio napraviti ovom agresijom je ono što svijetu godinama nije uspijevalo a to je jedinstvo. Evropske zemlje i Amerika su jedinstvene, a zanimljivo je kako je Kina suzdržana… Vladimir Putin je u zadnjih tjedan dana isključio se iz međunarodnog poretka i međunarodne javnosti.

Nakon ovoga ne vidim kako Rusija može naprijed i kako on može sudjelovati u bilo kakvim međunarodnim pregovorima i razgovorima.

Ono što me najviše zabrinulo i prestrašilo u Putinovom govoru u ponedjeljak je dehumanizacija Ukrajine i Ukrajinaca. Nismo dugo čuli, a od nekog svjetskog lidera ne sjećam se kad smo čuli da zemlji negira pravo na postojanje… govori o Ukrajincima sa takvom mržnjom i prezirom”, kaže Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih i evropskih poslove Hrvatske.

“Rusiji će dugo trebati da se od ovog oporavi i ponovio uključi u svjetski poredak i vjerovatno će to biti u neko vrijeme nakon Putina. Rekla bih da je glavna njegova karakteristika činjenica da je on neuspješan lider, doveden je na tu poziciju sa dva cilja, ekonomski prosperitet i liberalizacija.

Nije uspio ni u jednom ni u drugom… Nema spasa za autoritarnu vlast. Ona uvijek završi u poremećaju koji se zove kult ličnosti i koji onda uništi samu zemlju koja ga je stvorila”, dodaje Pusić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.