Žestok odgovor Džaferovića na poruke iz Mađarske: “Izjava da integracija muslimana predstavlja izazov za EU sramna i bezobrazna”

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je izjavu iz Kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana da “integracija dva miliona muslimana predstavlja izazov za Evropsku uniju” nazvao sramnom i bezobraznom.

Smatra da su pravi izazovi za Evropsku uniju radikalne, ksenofobne, rasističke politike čiji se zagovornici javljaju ovih dana te da nema Evropske unije ako takve politike budu imale budućnost.

“Nije za EU izazov kako integrirati dva miliona muslimana, jer smo mi autohton evropski narod koji oduvijek živi ovdje i mi smo Evropljani”, kazao je.

Džaferović tvrdi da su Bošnjaci štitili univerzalne civilizacijske vrijednosti i onda kada im je u historiji bilo najteže, u vremenu odbrane BiH od agresije.

Smatra da se EU treba graditi na jedinstvu različitosti, na zaštiti individualnih ljudskih sloboda i prava te na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

“I mi u takvu EU vjerujemo i u takvu EU želimo da idemo, a ne EU koju zagovara Orban i klika koja se jučer javila s tim sramnim porukama”, zaključio je Džaferović za Hayat.

Džaferović je komentirao i dokumente koji su se pojavili u kojima stoji da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi krajem novembra s članom Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom dogovorio održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS u kojoj su napadnute nadležnosti Bosne i Hercegovine, kazavši da je to sramno, ukoliko se ovi navodi pokažu tačnim.

“Neprihvatljivo je da bilo koji zvaničnik EU pravi bilo kakve dogovore koji bi značili održavanje te Skupštine RS i usvajanje tih zaključaka, dakle koji bi značili početak udara na ustavni poredak BiH. Varhelyi i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler to treba da pojasne javnosti”, stava je Džaferović.

Kaže da to sasvim sigurno nije stav evropskih institucija jer je njihov stav da se u BiH treba, bez rezerve i bez ostatka, provoditi 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Jedan od prioriteta je i funkcionalnost institucija BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.