Žestoke poruke: SABNOR u BiH reagovao na izjave Abdulaha Skake kod Senada Hadžifjezovića

Nakon što je u programu FACE TV, sinoć, Abdulah Skaka izjavio da su Bošnjaci-komunisti gori od nebošnjaka, a pri tome uporno ponavlja da je svim svojim bićem bio za to da gradonačelnik Sarajeva bude Bogić Bogičević, mi antifašisti Bosne i Hercegovine nemamo pravo na šutnju.

Saopćeno je ovo iz SABNOR-a u BiH (SABNOR: Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata) u poruci koju potpisuje predsjednik Sead Đulić.

“Ova izrečena misao nije lapsus, nego stav i reprezent politike koju gospodin Skaka zagovara. Ako tomu dodamo i druge izgovorene misli tipa: Ja sam SDA ili Moj dedo i otac su osnivali SDA i mi živimo tu ideju Mladih Muslimana, te u to upakuje privatna druženja s predsjednikom stranke, onda je uistinu na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva ugašeno svjetlo koje bolno opominje i ukazuje ‘kuda plovi ovaj brod’.

Ova misao je školski primjer neofašizma ogoljenog do boli, u sitnošičardžijskoj borbi za pozicije, ali i snažna poruka kakvo Sarajevo i kakvu Bosnu i Hercegovinu ovakve politike zagovaraju i kreiraju. Pozivamo sve građane da se svim legalnim sredstvima suprotstavimo politikama i njihovim nosiocima koji ponovo zagovaraju politiku obilježavanja ‘drugih i drugačijih’. Podsjetimo ih svojim odlučnim odgovorom da je vrijeme žutih i bijelih traka prošlo i da nikada neće biti ponovljeno”, navodi se u saopćenju.

Mi baštinici antifašističke borbe partizana i njihovog djela, dodaju, “bez kojeg ne bi bilo današnje Bosne i Hercegovine, čvrsto stojimo na ideji antifašizma, koji jeste najsnažniji kohezioni faktor naše domovine”.

“U ime toga, a posljednja dešavanja u Sarajevu nas uvjeravaju, krajnji je čas da se svi okupimo u svenarodni antifašistički front naroda i građana Bosne i Hercegovine i tom snagom oslobodimo našu domovinu od svih politika koje je neofašističkim idejama dijele. Smrt fašizmu-sloboda narodu!”, navodi se u saopćenju SABNOR-a.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.