in ,

Advokat Toma Fila progovorio o presudi Ratku Mladiću: “Samo mu Bog može pomoći, pesimističan sam”

Advokat Toma Fila izrazio je pesimizam uoči izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom

Mladić
Mladić

Advokat Toma Fila izrazio je pesimizam uoči izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, a sudi mu se za ratne zločine i genocid u Srebrenici.

“Vidio sam žalbu. Razgovarao sam i sa sinom generala Mladića. To je savršena argumentacija, ali ta argumentacija je bila i na prvom suđenju”, rekao je Fila.

Fila je ocijenio da, imajući u vidu ove okolnosti, Mladiću “može samo Bog da pomogne”.

“Ja ću da odem u crkvu da se Bogu pomolim. To je jedino što može. Bog da mu pomogne i to se nadam”, rekao je Fila.

Izricanje presude zakazano je za 8. juni u 15:00 sati.

Inače, Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Haagu 2008. godine, od kada se nalazi u haškom pritvoru. Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prije četiri godine Mladić je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građa Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja – podsjeća N1.

Od 11 tačaka optužnice, Mladić nije osuđen po jednoj, za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina u kojima su u ratnom periodu jedinice pod njegovom komandom imale kontrolu i činile zločine nad nesrpskim stanovništvom. Među tim općinama je i Prijedor.

Draško Stanivuković se sada obrušio i na Milorada Dodika: “Crkva je srušena. RS nije nezavisna, NATO vježba je na Manjači. Aerodroma nema u Trebinju.”

Poznati bh. MMA borac Erko Jun prozvao megapopularnog Amerikanca Logana Paula: “Rado ću te upoznati s kavezom. Javi mi se”,