in , ,

Duda Balje će ipak biti predstavnica bošnjačke manjine u Skupštini Kosova

Nakon odluke Vrhovnog suda, Adrijana Hodžić nije poslanica ispred bošnjačke zajednice u budućem sazivu Parlamenta Kosova, nego Duda Balje

Sudsko vjeće Vrhovnog suda Kosova odbilo je kao neosnovane žalbe na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke da poništi većinu glasova koje su bošnjački i romski subjekti dobili u srpskim sredinama na Kosovu na izborima 14. februara.

Ovom odlukom su obuhvaćene i dvije žalbe predstavnika bošnjačke manjine u Skupštini Kosova koje su podnijeli Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić i Socijaldemokratska unija Dude Balje, koje su odbijene kao neosnovane.

S obzirom da su odluke Vrhovnog suda Kosova konačne, to znači da je Građanskoj inicijativi Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić poništeno ukupno 4.205 glasačkih listića od osvojenih 6.422 glasa. Koaliciji Vakat poništena su 583 glasa, Socijaldemokratskoj uniji 165 glasova, Našoj inicijativi devet i Novoj demokratskoj stranci 14 glasova.

Nakon ove odluke Vrhovnog suda, Adrijana Hodžić nije poslanica ispred bošnjačke zajednice u budućem sazivu Parlamenta Kosova, nego Duda Balje.

Podsjećamo, Duda Balje, predjsednica Socijaldemokratske unije i kandidatkinja za zastupnicu bošnjačke manjine u Skupštini Kosova tvrdila je da na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, održanim 14. februara, nije ispoštovana stvarna volja birača iz nacionalnih manjina.

Odluku Vrhovnog suda na svom Facebook profilu pozdravila je i Duda Balje rekavši da mandat dugujesvim dobrim ljudima koji su vjerovali i vjeruju u iskrenost njihovog rada, uspjeha i namjera, a posebno se zahvalila medijima koji su joj dali veliku podršku.

“Način na koji prepoznali ozbiljnost situacije, način na koji su pratili moje aktivnosti, vršili analize i organizovali debate je bilo na nivou najvećih profesionalaca u svome poslu”, napisala je Balje.

Snijeg, Ilustracija

Meteorolozi najavljuju: Stiže snijeg širom Bosne, temperature će znatno pasti!

Sin Nasera Orića otkrio kakvo je zdravstveno stanje nekadašnjeg komandanta odbrane Srebrenice