in , , ,

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres: “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”

Antonio Guterres se oglasio povodom godišnjice genocida u Srebrenici

Antonio Guterres se oglasio povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres oglasio se na društvenim mrežama povodom obilježavanja 26.godišnjice genocida u Srebrenici.

Guterres je na Twiteru napisao:

– Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici. Negiranje genocida i ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivi su. Moramo raditi na mirnoj budućnosti za sve. To dugujemo žrtvama, preživjelima i svima.

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) Carmel Agius videoporukom se obratio na Komemorativnoj sjednici u Potočarima, povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

Agius je povukao paralelu između negiranja nauke odnosno postojanja koronavirusa s negiranjem genocida.

“Pandemija je promijenila načine na koji obilježavamo genocid, ali ni na koji način nije promijenila odlučnost da se okupimo i zajednički sjećamo. U mnogim aspektima zajednička opasnost nas je međusobno približila. Lično sam zadivljen ponovnim proživljavanjem solidarnosti različitim zajednicama protiv pandemije. Istovremeno svjedoci smo ponovnog doživljavanja negiranja nauke širom svijeta koji se ispoljava negiranjem postojanja virusa ili protivljenjem kampanjama vakcinacije”, kazao je.

VEZANI TEKST Kada Hotić: Ovo mjesto je nekad bila industrijska zona gdje se ljudi nisu dijelili po bilo kojoj pripadnosti

Obraćanje Zorana Milanovića povodom godišnjice genocida u Srebrenici: “Budućnost se neće moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti”

Dragan Bursać bez dlake na jeziku o neproglašavanju Dana žalosti: “Dodik i njegovi poslušnici ostat će upamćeni kao ljudsko smeće”