in ,

Maglaj: Mjesto gdje je divlja deponija postala odmorište

Jedan od pozitivnih primjera zabilježenih na području Eko HUB-a Maglaj

Zaposlenici Komunalnog javnog društva Maglaj učinili su nešto hvale vrijedno. Izašli su iz uobičajenog okvira redovnog rada i nisu samo očistili divlju deponiju, već su tu postavili klupe. Tako je mjesto gdje je bila divlja deponija, sada odmaralište.

Ovo je tek jedan od pozitivnih primjera zabilježenih na području Eko HUB-a Maglaj, koji obuhvata općine Maglaj, Usora, Zavidovići i Fojnica.

Udruženje građana Fojničani, koje “vodi” Eko HUB Maglaj, realizira niz akcija u okviru projekta Misli o prirodi!, kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.

“Cilj je da potaknemo građane, a i da nešto konkretno uradimo. Želimo naći lokalne aktere koji zaista hoće raditi. Uspjeli smo animirati i općine. Razvijamo mnogo društvenih inicijativa”, kazao je Davor Šupuković, voditelj Eko HUB-a Maglaj, za Radiosarajevo.ba.

Poručio je da je temeljno u našem društvu naučiti ne bacaiti otpad, pa se onda može krenuti i dalje.

“Proveli smo osam eko akcija. Idemo sada u drugi krug. Želimo napraviti što više vidljivih rezultata koji će natjerati druge na razmišljanje i djelovanje. Priča o zaštiti okliša ima efekta. Najviše je odjeknula priča o čišćenju mnoštva divljih deponija u Rujnici, u Zavidovićima. Uradili smo izvanredan posao. I postavili table upozorenja”, rekao je Šupuković.

Kazao je da imaju podršku građana, sportskih i drugih udruženja, ribara, roditelja djece iz vrtića koji su u Usori imali akciju čišćenja smeća.

Pozitivan primjer su akcije članova sportsko-ekološkog društva “Roda” koji su uređivali izletište “Naplavci” u Globarici, općina Žepče, koje je bilo i česta meta neodgovornih pojedinaca. Ovo izletište je izgrađeno na očišćenoj deponiji otpada koju je za sobom ostavila poplava i jedno je od rijetkih uređenih izletišta u dolini rijeke Bosne.

Zaključio je, da je ono, što je primaran problem, koji treba riještiti, zakonodavni okvir.

Šefik Džaferović uputio poruku Joe Bidenu!

Čim padne snijeg, mještanin pali traktor i djecu na sankama voza u kolone