in ,

Molba Inzka građanima nakon presude Mladiću: “To nam je u testamentu ostavila Hatidža Mehmedović, prekretnica za napaćenu zemlju!”

Iako se desetljeće i po skrivao od Haškog tribunala, međunarodna pravda ipak ga je sustigla, naveo je Valentin Inzko

Nakon presude ratnom zločincu Ratku Mladiću u Hagu, visoki predstavnik Valentin Inzko je rekao da je ova presuda historijska, iako se istodobno radi o zakašnjeloj pravda.

Iako se desetljeće i po skrivao od Haškog tribunala, međunarodna pravda ipak ga je sustigla.

“Žrtve komandanta Vojske RS ovom presudom mogu osjetiti djelomičnu satisfakciju za pretrpljenu bol koju su preživjeli tokom rata samo ako ne trpe nove provokacije u vidu veličanja nedavno pravosnažno osuđenog Mladića.

Stoga pozivam sve koji se upuštaju u takve aktivnosti, bilo izjavama u medijima, na društvenim mrežama ili crtanjem murala sa likom ratnog zločinca, da se suzdrže od destruktivnog ponašanja u ime bolje budućnosti novih generacija ove napaćene zemlje. Istina oslobađa.

Bez istine nema pravde, a bez pravde nama pomirenja. To nije otrcana floskula nego činjenica. Stoga molim građane Bosne i Hercegovine da iskoriste ovu veliku šansu da zajedno rade na katarzi, pomirenju, oprostu. Odgovornim, zrelim odnosom prema prošlosti trebamo se okrenuti budućnosti u kojoj ćemo graditi zdravo društvo za svakog pojedinca u ovoj lijepoj zemlji.

Neka ovo bude prekretnica za zemlju krvi i meda. Potrudimo se svi zajedno da u 21. stoljeću u ovoj zemlji dominira med. To nam je u testamentu ostavila i majka Hatidža Mehmedović. Traženjem i davanjem oprosta pobjeđuju čovječnost i čovječanstvo, rekao je Inzko.

Bakir Izetbegović odgovarao na “škaklljiva pitanja: “Nisam ja poslao nikoga da Vučića bilo šta zamoli. Nego da mu kažu da ću se potruditi da dođe do revizije presude”

Američki ambasador Eric Nelson nakon razgovora sa Milorad Dodikom upozorava: “Sijanje podjela sprječava razvoj svih u BiH”