in

Oglasio se Sefer Halilović i to nakon dugo vremena: “Na ovom svijetu ne postoji kazna koja bi bila adekvatna onome što je učinio Ratko Mladić”

Sefer Halilović, penzionisani general, ratni načelnik Glavnog štaba i prvi komandant Armije RBiH, rekao je da očekuje da Međunarodni sud za ratne zločine potvrdi doživotnu kaznu zatvora zločincu Ratku Mladiću

Sefer Halilović
Sefer Halilović

Sefer Halilović, penzionisani general, ratni načelnik Glavnog štaba i prvi komandant Armije RBiH, rekao je da očekuje da Međunarodni sud za ratne zločine potvrdi doživotnu kaznu zatvora zločincu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, ali da mu se presudi i za genocid u osam drugih općina u Bosni i Hercegovini.

Mladić je 2017. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

No, Tužilaštvo je zatražilo da se proglasi krivim i za genocid u još pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Foči, Kotor-Varoši i Vlasenici.

– Šta očekivati, nego da se doživotna kazna potvrdi, broj općina proširi i da to bude de facto tako. Osim toga, ja mislim da na ovom svijetu ne postoji kazna koja bi bila adekvatna onome što je učinio Mladić, ali i zločinac Radovan Karadžić. Ali mislim da će Mladić sada proći jednako kao i Karadžić. Ista ih sudbina očekuje i on će završiti isto kao Karadžić. Ali, ponavljam, važno je da se kazna proširi i na osam drugih općina – kaže Halilović za Avaz.

Glavni tužitelj Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz uoči presude Ratku Mladiću otvoreno: “Optimistični smo!”

Pročitajte ko su sudije koje će izreći presudu Ratku Mladiću