in ,

Potres je teško predvidiv, ne možemo se boriti kao protiv Turaka, komunista ili Srba

Sisački biskup Vlado Košić u nedjelju je održao misno slavlje u spomen na 443. godišnjici pada utvrđenja Gvozdansko 1578

Sisački biskup Vlado Košić u nedjelju je održao misno slavlje u spomen na 443. godišnjici pada utvrđenja Gvozdansko 1578. godine, pa pomenuo zemjotres i Srbe.

Biskup je u najprije rekao da su branioci Gvozdanskog svijetli primjer ljubavi prema domovini i žrtve za nju, prenosi hrvatski portal Index.

“Poznato nam je kako su pred jačom turskom silom hrabro tri mjeseca odolijevali i nisu prihvatali nekoliko poziva na predaju, čime su mogli spasiti vlastite živote. Ali, oni su radije ostali na braniku utvrđenja Gvozdansko i na braniku Domovine nego li se pokoriti neprijatelju i njegovoj sili. Ta borba do kraja rijesila je i rijesi naš hrvatski narod, bilo da su nas tlačili Turci, bilo komunisti, bilo Srbi, kazao je Košić.

Onda je prešao na zemljotres, za koji je rekao da je on danas najveći neprijatelj.

“On pustoši, zavija u crno, ruši kuće i crkve, tjera nas s naših vijekovnih ognjišta i prijeti da nestanemo, da u ovim dijelovima Lijepe naše više ne žive Hrvati. Prije toga nas je pogodila pandemija, koja doduše nije zaratila samo protiv nas nego protiv cijeloga svijeta i svih ljudi. I treći je, već 25 godina prisutan neprijatelj koji je u nama samima, a zove se izumiranje: ne rađaju se djeca, sve nas je manje i nestajemo”, kaže biskup Košić.

“Koji je naš odgovor, kako se poput branioca Gvozdanskog hrabro boriti – i pobijediti te današnje neprijatelje? Potres je teško predvidiv, ne možemo se protiv njega boriti kao protiv Turaka, komunista ili Srba. On je podmukao neprijatelj koji sve napada, ne gleda ko je ko niti dolazi najavljen, nikad ne znamo kada će udariti i što će srušiti, koga protjerati iz njegovog doma, kome će se doslovno oduzeti tlo pod nogama. Međutim ima leka toj pošasti. To je naša hrišćanska “, navodi Košić.

Denis Bećirović

Denis Bećirović u Parlamentu BiH poručio: “Predlažem da se u dvorištu Milorada Dodika napravi migrantski centar!”

Milorad Dodik uputio nevjerovatnu poruku zvaničnom Briselu: “Ne želimo novac EU jer se u RS-u neće graditi migrantski centri”