in ,

Pročitajte ko su sudije koje će izreći presudu Ratku Mladiću

Ni jedno od pet sudija nije iz Evrope, već ih je četvoro sa afričkog kontinenta, dok je jedan sa Jamajke

Za samo dan, 8. juna, bit će izrečena konačna presuda Ratku Mladiću pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove. Pet sudija odlučivat će o sudbini Mladića, kojem je prema prvostepenoj presudi izrečena doživotna zatvorska kazna.

Ni jedno od pet sudija nije iz Evrope, već ih je četvoro sa afričkog kontinenta, dok je jedan sa Jamajke.

Prisca Matimba Nyambe je iz Zambije, a predsjedavajuća je apelacionog Vijeća u slučaju Mladić. Prije deset godina, tačnije 2011. je izabrana za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, dok je od 2006. i sudija Visokog suda Zambije.

Mustapha El Baaj je iz Maroka, a 2018. godine uvršten je na spisak sudija u pripravnosti Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Obavlja dužnost savjetnika u Kasacionom sudu u Rabatu u Maroko, a obavljao je dužnost zamjenika državnog tužioca Maroka 2008. godine. U apelaciono Vijeće imenovan je umjesto preminulog Geberda Gustava.

Aminatta N’Gum je iz Gamije, čije državljanstvo ima nakon sklopljenog braka s državljaninom Gambije, dok ima i državljanstvo Zimbabvea na osnovu državljanstva svojih roditelja. Imenovana na funkciju sudije u pripravnosti Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove 2011. godine. Generalna skupština UN-a je izabrala 2011. godine, dok je zakletvu pred sekretaorm Mehanizma položila 27. aprila 2012. godine.

Elizabeth Ibanda-Nahamya je iz Ugande, a o njoj nema mnogo podataka na internetu. Piše da je ispunjena, pametna i predana sutkinja koja sa strašću pristupa prema Međunarodnom krivičnom pravu, ljudskim pravima i međunarodnom humanitarnom pravu.

Seymout Panton je s Jamajke. Bio je sudija Velikog suda Kajmanskih ostrva između 2001. do 2006. godine, dobitnik je Fulbrightove stipendije za posmatranje američkog pravosudnog i zakonodavnog sistema.

Sefer Halilović

Oglasio se Sefer Halilović i to nakon dugo vremena: “Na ovom svijetu ne postoji kazna koja bi bila adekvatna onome što je učinio Ratko Mladić”

Nedim Sladić otkriva prognoze za ljeto: “Toplotni udari, požari, 70 dana vreline, čeka nas u 10 godina jedno od toplijih ljeta”