in , ,

Pročitajte šta pišu poznati svjetski mediji uoči presude Ratku Mladiću: “Bosanski krvnik iščekuje konačnu odluku”

U Haškom tribunalu danas će konačno biti izrečena pravomoćna presuda Ratku Mladiću

U Haškom tribunalu danas će konačno biti izrečena pravomoćna presuda Ratku Mladiću i to zbog genocida u Srebrenici i ratnim zločinima tokom agresije na Bosu i Hercegovinu.

Brojni ugledni svjetski mediji pišu o današnjem suđenju.

Tako britanski “Guardian“ piše kako “bosanski krvnik” na sudu iščekuje konačnu odluku o usvajanju svoje žalbe na prvostepenu presudu za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, ili s druge strane, odluku Žalbenog vijeća na žalbu tužiteljstva kojom se traži proširenje presude za genocid u još šest općina uključujući i Prijedor.

Najgore krvoproliće od Drugog svjetskog rata

“Guardian” ističe kako će izricanje presude ispred zgrade Tribunala pratiti majke nekih od osam hiljada muškaraca i dječaka ubijenih u “najgorem krvoproliću na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata”.

Iz agencije “Reuters” se, osim na genocid u Srebrenici, osvrću i na Mladićevu odgovornost u opsadi Sarajeva. Ističu da su u borbama od 1992. do 1995., snage bosanskih Srba, podržane od strane jugoslavenske vojske, prekinule napajanje strujom i dotok vode te ubile oko 11.000 ljudi topništvom, minobacačem, tenkom i snajperskom vatrom s okolnih brda.

“France24” navodi kako se radi o “završnom poglavlju” u slučaju protiv čovjeka kojeg nazivaju “krvnik Balkana”, a koji je već osuđen prvostepenom presudom na doživotni zatvor.

Britanski “The Week” postavlja pitanje zbog čega dio bh. stanovništva Ratka Mladića još smatra herojem. Kažu kako mnogi bh. Srbi vjeruju da se radi o “branitelju nacije” te da suprotno Bošnjacima koji osuđuju Mladićevu kampanju etničkog čišćenja, bh. Srbi “uzdižu svog ratnog komandanta kao mučenika i heroja”.

Učešće Srbije

“The Week” dodaje kako Srbija također “odbija da prizna” srebrenički masakr kao genocid, te da mnogi zvaničnici uključujući premijerku Anu Brnabić “redovno negiraju” kako se tamo desilo ubistvo osam hiljada muškaraca i dječaka.

BBC u najavi presude podsjeća kako je Mladić jedan od posljednjih osumnjičenih koji se nalazi pred Tribunalom te da je uhapšen 2011. godine – prenosi Avaz. Šest godina nakon hapšenja osuđen je za genocid u Srebrenici 1995. godine, ali oslobođen optužbi za genocid tokom 1992. godine u kampanji progona Bošnjaka i Hrvata iz drugih općina.

Dijete koje je preživjelo Mladićev streljački vod: “Ja sam molio ovih dana Boga da Ratko Mladić preživi”

Jako loši podaci izlaze na vidjelo: U BiH na vodu iz izvoza potrošeno čak 66 miliona KM!