in ,

Ratko Mladić pred Haškim tribunalom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora!

U Haškom tribunalu danas je donesena presuda Ratku Mladiću

U Haškom tribunalu danas je donesena presuda Ratku Mladiću. Osuđen je pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora.

Predsjedavajuća Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Prisca Matimba Nyambe prvobitno je pročitala sažetak prvostepene presude prema kojoj je Mladić osuđen na doživotni zatvor 2017. godine.

Na pitanje Nyambe da li može pratiti postupak, Mladić je odgovorio potvrdno.

Svjetski mediji su sa velikom pažnjom pratili izricanje presude ratnom zločincu. Veliki broj novinarskih timova iz gotovo svih krajeva planete danas se nalazi u Hagu.

Odbijene su sve žalbe odbrane Ratka Mladića koji se tiču prava na pošteno suđenje. Kako je kazala Nyambe, Žalbeno vijeće smatra da mu apsolutno nisu prekršena prava.

Raspravno vijeće zaključilo je da je Ratko Mladić znatno doprinio Udruženom zločinačkom poduhvatu, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

Odbijene su i žalbe Mladića u vezi sa UZP-om u Sarajevu, čime je potvrđen UZP u Sarajevu.

U kultnoj sarajevskoj Vijećnici građani su uživo pratili prenos izricanja presude. Organizator je Grad Sarajevo – Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju. Prisutnima se uoči izricanja obratila i gradonačelnica Benjamina Karić.

Podsjetimo, Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske RS, je Haški tribunal 22. novembra 2017. godine prvostepeno osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Suđenje generalu Vojske RS Ratku Mladiću počelo je 16. maja 2012. godine, a okončano je 15. decembra 2016. godine.

Mladić je 12. maja 1992. godine imenovan za zapovjednika glavnog štaba vojske RS.

Pogledajte snimak incidenta: Muškarac ošamario predsjednika Francuske Emmanuela Macrona

Turković nakon presude Mladiću: “Prilika za vlasti Srbije, te političare iz RS koji negiraju genocid da prihvate istinu”