in , ,

Sramota u Skupštini Crne Gore, ministar Vladimir Leposavić: Spreman sam da priznam da se genocid u Srebrenici dogodio kada se to “nedvosmisleno utvrdi”

Crnogorski ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izjavio je da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida “kad se to i nedvosmisleno utvrdi”

Crnogorski ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izjavio je da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida “kad se to i nedvosmisleno utvrdi”, iako je Haški tribunal utvrdio da se genocid dogodio.

Ovaj advokat, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) i član pravnog tima koji je u prethodnom periodu radio na ukidanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti je u Skupštini Crne Gore, odgovarajući da li je spreman da prizna i prihvati genocid i pokloni se žrtvama u Srebrenici, rekao:

“Svakako neću negirati pravnu važnost odluka međunarodnih tijela, a naročito neću sporiti osjećanja Bošnjaka i muslimana koji neće prestati da u svojim srcima doživljavaju zločin u Srebrenici kao sopstvenu, ali i tragediju i opomenu svih nas i za sve nas”.

Leposavić je naveo da je odluka Međunarodnog suda pravde, kojom je zločin u Srebrenici okvalifikovan kao genocid, zasnovana na nalazima Haškog tribunala koji je, prema njegovim riječima, gotovo u potpunosti izgubio svoj legitimitet kad su “dokazi izvjestioca Savjeta Evrope o vađenju i trgovine organima civilnih srpskih žrtava na Kosovu uništeni u tom sudu”.

On je dodao i da nije na ministru pravde, kao ni bilo kojem pojedincu koji nije učestvovao u događaju, da prizna ili eventualno poriče postojanje bilo kojeg krivičnog djela ili ratnog zločina, piše vijesti.me.

“Pitanje kvalifikacije zločina koji je prema Bošnjacima učinjen u Srebrenici, kao i mnoga druga pitanja iz građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji i dalje su predmet ne samo emotivnih postupanja i neprimjerenih reakcija već i stručnih polemika”, naveo je Leposavić.

Dodao je da kao ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava ima obavezu da postupa sa maksimalnim poštovanjem i da se odnosi sa razumijevanjem prema svima jednako, pa tako i prema Bošjacima i Srbima, naročito prema onome što je budućnost njihovog međusobnog odnosa.

Osuđeno više od 50 osoba za zločine u Srebrenici

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Sud BiH i sudovi u Srbiji i Hrvatskoj osudili su više od 50 osoba na više od 700 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici.

Prema podacima Memorijalnog centra Srebrenica i Centra za postkonfliktna istraživanja (PCRC), od 20 presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) za zločine počinjene u Srebrenici, sedam uključuje i presude za zločin genocida.

U Haagu je osuđeno 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske. Ovaj sud je izrekao pet kazni doživotnog zatvora, uključujući onu Ratku Mladiću, koja još nije pravosnažna.

NE ZABORAVITE POMJERITI KAZALJKE NA SATU Prelazimo na ljetno računanje vremena!

Žestoka reakcija stiže iz Kanade nakon sramote u Skupštini Crne Gore: “Genocid u Srebrenici nije stvar ničijeg mišljenja, to je sudska činjenica!”