in ,

Turska se oglasila o incidentu o kojem bruji Evropska unija: “Niste pravedni, nismo željeli poniziti liderku EU”

Neravnopravan raspored sjedenja potaknuo je na društvenim mrežama optužbe za seksizam i namjernu uvredu Komisije

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da je predsjednik Recep Tayyip Erdogan primio šeficu Europske komisije Ursulu von der Leyen u skladu sa “zahtjevima i prijedlozima Europske unije ” i odbacio kritike da je Ankara ponizila liderku EU-a.

Cavusoglu je rekao da su Turska i EU dogovorile protokol uoči sastanka s Erdoganom u utorak.

“Raspored sjedenja učinjen je u skladu sa prijedlozima EU-a”, rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za medije s kuvajtskim kolegom Ahmadom Nasserom Al-Mohammad Al-Sabahom u Ankari.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je Europska komisija izrazila žaljenje, jer je njezina predsjednica smještena na kauč sa strane, dok je njezinom kolegi iz Europskog vijeća ponuđen jedini stolac do Erdogana za vrijeme njihove posjete turskoj predsjedničkoj palači, piše Hina.

Neravnopravan raspored sjedenja potaknuo je na društvenim mrežama optužbe za seksizam i namjernu uvredu Komisije.

Cavusoglu je kritike na račun Turske nazvao “vrlo nepravednima” i dodao da je sastanak održan “u okviru međunarodnih protokolarnih pravila i turskog gostoprimstva”.

Šef turske diplomatije opisao je sastanak “vrlo produktivnim”.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel napisao je na Facebooku u srijedu navečer da je situacija “za žaljenje” i dodao da su se lideri EU-a odlučili fokusirati na suštinu sastanka, a ne izazvati “javni incident”.

Incidentna situacija u Turskoj tokom boravka delegacije Evropske unije: Pogledajte šta se desilo…

Prava istina izlazi na vidjelo, nemoguće je od nje pobjeći: Prije 12 godina potrošačka korpa u BiH bila jeftinija za 641 KM! A tek plate…