in , ,

Vahid Halilhodžić iskreno i bez pardona: “Duša me boli za mojom Bosnom i Hercegovinom!”

Popularni Vaha, aktuelni selektor Maroka, otvoreno!

Vahid Halilhodžić je u razgovoru za Dnevni avaz govorio o statusu Miralema Pjanića u Barceloni, igrama PSG-a u Ligi Šampiona, ali i situaciji u Bosni i Hercegovini.

Popularni Vaha, aktuelni selektor Maroka, smatra da se Pjanić mora dobro zapitati šta i kako dalje.

“Pjanića nije doveo Ronald Kuman, a na njegovom mjestu igra jedna legenda kluba (Serhio Buskets), koji još želi igrati. Vjerovatno je Busketsov autoritet prema trenerima i njegova prošlost u klubu veliki hendikep za Pjanića. Ne treba ni isticati da je velika konkurencija… A ako te još trener nije doveo, te došao si na već formiranu grupu igrača, to je veliki problem.

Zbog toga se dobro mora zapitati šta i kako dalje, ostati ili otići. Tu treba obaviti i ozbiljan razgovor sa trenerom, ako će i on ostati iduće sezone. Ipak, Pjanić još nije star i ne bi ga smjelo zadovoljiti to sjedenje na klupi, bez obzira što je u jednom takvom klubu kao što je Barcelona”, analizira Halilhodži za Dnevni avaz te dodaje:

“Tu igrač mora imati i sportske drskosti i bezobraznosti da bi se pozicionirao u timu, i među trenerima, i među igračima. Imate igrače koji u igri ne respektiraju, odigravaju lopte na druge, neće namjerno na tebe. U pojedinim klubovima ima svega… Miralem ima dovoljno iskustva da sagleda situaciju za narednu sezonu.”

Halilhodžić je od 2003. do 2005. godine trenirao PSG, a ističe da francuski prvak ima iskustva i lucidnosti da do kraja zadrži pozitivan rezultat.

“Pariz je u revanšu protiv Barcelone igrao manje kompaktno, slabije nego prvu utakmicu zato što je protivnik bio organiziraniji. Barsa je, naravno, imala veći posjed lopte, više je kontrolirala igru, a PSG je igrao u bloku. Imam osjećaj da je Barcelona imala više želje da preokrene utakmicu poslije katastrofe (1:4) u prvoj utakmici. Jednostavno, željeli su se revanširati.

Da je Leo Mesi postigao gol iz penala za prednost od 2:1, niko ne zna šta bi se moglo desiti u nastavku meča. Kad jedna ekipa, kao Barcelona, stekne samopouzdanje, a Pariz već ima iz prošlosti jednu traumu u duelima sa njima, svašta se može desiti. Taj nerealiziran penal je mogao da preokrene utakmicu u drugom smjeru. No, Pariz sada ima i iskustva i lucidnosti da do kraja zadrži pozitivan rezultat, u kojem je značajan doprinos dao ili imao njihov golman.”

Vaha je za kraj prokomentarisao i trenutu situaciju u rodnoj Bosni i Hercegovini.

“Ma nije samo korona, ona pravi probleme svuda. Kod nas su najveći problem nesposobni političari, odnosno, fašisti među njima… Ma, duša me boli za našom Bosnom i Hercegovinom, niko me ne može uvjeriti u to da svi zajedno ne možemo lijepo živjeti, ali…”

Analitičar Bodo Weber zabrinut zbog stanja u BiH: Uspješni pregovori vode etničkim podjelama

Anadolija

Mladi bosanskohercegovački šahista dospio među 100 najboljih kadeta na svijetu