in ,

Valentin Inzko otkrio javnosti šta je rekao Christianu Schmidtu: “Nemoj dolaziti u BiH bez bonskih ovlasti”

Valentin Inzko je kazao da je Rusija bila protiv Christiana Schmidta, ali da je on bio već izabran

Komunike je dosta sadržajan, ali je i dosta dug. Moramo da ponavljamo neke stvari kao što su teritorijalni integritet, subjektivitet i da nema odvajanja entiteta”, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko za N1.

“Dodik je rekao da će za deset godina biti ujedinjenje RS i Srbije, to samo produžava boravak visokog predstavnika ovdje”, dodao je Inzko.

“Izborni zakon je potreban, postoje sve rekomendacije. Govorili smo o negiranju genocida, o vladavini prava. Imali smo jučer sastanak sa gradonačelnicima Banjaluke, Sarajeva i Mostara. Imamo friški vjetar, nove ideje, koje već sarađuju”, poručio je i dodao:

“Još uvijek nema nove vlade u FBiH, o vakcinaciji i drugim temama. Spomenuli smo i druge negatore zločinca”.

Kazao je da je Rusija protiv komunikea.

“Rusija je protiv komunikea, Rusija je protiv izbora novog predstavnika i nisu podržali niti gospodina Schmidta, niti naš komunike. Rusi su bili protiv toga, ali mi smo gospodina Schmidta već izabrali ranije. To sve se dešavalo 27. maja, danas nismo o tome pričali, osim da je ruski ambasador ponovio stanovište Rusije koji su za zatvaranje Ureda visokog predstavnika”.

“Rekao sam mu nemoj dolaziti u BiH bez bonskih ovlasti“, kazao je na pitanje o tome šta je poručio novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Zašto se plaše Schmidta?

“Može da se plaši Milorad Dodik, ali drugi srpski političari nemaju šta da se plaše. Ne treba da se plaši. On će provoditi Dejtonski sporazum i svako ko će provoditi Dejtonski mirovni ugovor ne mora da se plaši. Možda se plaši Dodik jer je on svjestan da krši Dejtonski ugovor“.

Meteorolog Nedim Sladić poručio: “U narednoj sedmici, barem do 12. juna, očekuje nas nestabilno, ali ne i toliko hladno vrijeme”

Pogledajte zaključke nakon dvodnevnog zasjedanja Vijeća za provedbu mira!