in ,

Vijeće Evropske unije produžilo mandate specijalnih predstavnika EU u BiH i na Kosovu za dvije godine

Produženi mandati specijalnih predstavnika EU u BiH i na Kosovu

Produženi mandati specijalnih predstavnika EU u BiH i na Kosovu.

Vijeće Evropske unije (EU) produžilo je mandate specijalnih predstavnika EU u Bosni i Hercegovini (BiH) i na Kosovu, za dvije godine, odnosno do 31. avgusta 2023. godine.

Specijalni predstavnik u BiH, Johann Sattler, kako se navodi na web stranici Vijeća EU, prvi je put imenovan 8. avgusta 2019. godine, sa zadatkom da doprinese kontinuiranom napretku u procesu stabilizacije i pridruživanja.

Također, ciljevi njegove politike su osiguravanje stabilne, održive, miroljubive, multietničke i ujedinjene zemlje koja mirno sarađuje sa svojim susjedima, osiguravajući da je zemlja nepovratno na putu ka članstvu u EU.

“EU će također nastaviti podržavati provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini”, navodi se na web stranici Vijeća Evrope.

Specijalni predstavnik na Kosovu, Tomáš Szunyog, imenovan je 1. septembra 2020. godine, sa zadatkom da doprinese promovisanju stabilnog, održivog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova, uključujući jačanje stabilnosti u regionu i doprinos regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima na zapadnom Balkanu, i promovisanje Kosova koje je posvećeno vladavini zakona i zaštiti manjina i kulturnog i vjerskog naslijeđa.

Njegov zadatak je, također, podržavanje evropske perspektive Kosova i zbližavanja sa EU u skladu sa perspektivom regiona i u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i u skladu sa relevantnim zaključcima Vijeća.

Specijalni predstavnici EU promovišu politike i interese EU u određenim regijama i zemljama i rade na pitanjima od posebnog interesa ili interesa za EU.

Oni igraju aktivnu ulogu u naporima da učvrste mir, stabilnost i vladavinu zakona. Prvi specijalni predstavnici imenovani su 1996.

Trenutno devet specijalnih predstavnika EU podržava rad visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, prenosi Glas Amerike.

Gdje je uoči Bajrama nestao Mladen Grujičić nakon što je izazvao incident u Srebrenici?

Građani u Srebrenici brutalno ponizili Mladena Grujičića: Širom grada se postavljaju novi banneri povodom Kurban bajrama