Adi Ćerimagić izravno iz Berlina: “Njemačka je sve bliže da se ne ulazi u izbornu reformu dok Dodik ruši državu”

Analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) sa sjedištem u Berlinu Adi Ćerimagić nam je kazao da se u Berlinu sve više kristališe stav da ne treba raditi na bilo kakvim reformama sve dok traje kriza izazvana potezima Milorada Dodika.

S njim je razgovarano povodom najava da će Vanjskopolitički odbor njemačkog Bundestaga izraditi dokument sa pet tačaka koje će definisati politiku Njemačke prema Bosni i Hercegovinu u narednom periodu. Izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović je prvi najavio takvu mogućnost.

“Ahmetović kao izvjestitelj svoje stranke u Vanjskopolitičkom odboru Bundestaga priprema taj strateški dokument odnosno prijedlog strateškog dokumenta u ime vladajuće koalicije, tri stranke, koji će onda biti dostavljen Vladi na razmatranje i implementaciju”, rekao je Ćerimagić, prenosi Klix.

Dodao je da je ovo normalni slijed koalicionog sporazuma koji je dogovoren prije nego što je Vlada formirana, u kojem stoji jedna tačka vezana za Bosnu i Hercegovina, koja ističe da treba obezbjediti mir na temelju jednakosti građana.

Istakao je da će za otprilike dvije sedmice biti održan sastanak Vanjskopolitičkog odbora gdje će se sve to razmatrat. Osim samog odnosa prema politici Dodika i vlastima RS-a istaknuto je da će SPD najača koaliciona stranka u Vladi Njemačke predložiti da Njemačka podrži održavanje izbora u BiH po trenutnom Izbornom zakonu.

“U Berlinu i u mnogima zemljama članica EU razmišljanje ide u pravcu da u ovom trenutku kad imate Milorada Dodika i vladajuću koaliciju u Banjoj Luci koja ima plan da uruši institucionalni i ustavni okvir u BiH, naročito nakon što su donijeti neki zakoni i zaključci u Narodnoj skupštini RS-a, jer će to produbiti krizu.

S tim u vezi u ovim centrima postoje snage koje smatraju da nema potrebe da se sada bave izbornim reformama, jer se Izborni zakon ne može donijeti bez SNSD-a, i da rad na izbornom zakonu može samo doliti ulje na vatru”, rekao je Ćerimagić.

Dodaje da postoji velika grupa političara u EU koji tako razmišlaju, naročito u Berlinu.

“Moj je utisak da jako puno ljudi u Berlinu, bez obzira iz koje stranke dolaze, imaju poziciju da u ovom trenutku bilo kakvi razgovori i bilo kojim reformama mogu sačekati i da se svi moraju fokusirati na ono što je udar na ustavnopravni poredak BiH.

U tom smislu razgovarati o izbornim reformama može imati kontraefekat. Palmer i Einchorst nastoje provesti izbornu reformu dok je Njemačka u ovom trenutku fokusirana na lobiranje za sankcije i razgovorima unutar EU u vezi toga”, rekao je Ćerimagić.

Ćerimagić ističe da otvaranje mogućnosti da se Dodik vrati u institucije neće promjeniti stav Njemačke da sankcioniše predsjednika SNSD-a.

On smatra da povratak u institucije sam po sebi nije dovoljan, jer je SNSD već u institucijama i da uglavnom glasaju protiv. U tom kontekstu se od Dodika očekuje da odustane od plana da uruši državne institucije, te sam poziv ili manevar predsjednika Vučića koji je pozvao Dodika da se vrati u institucije nije dovoljan.

“Ono što je Ahmetović istakao nije samo Njemačka pozicija već šira zapadna pozicija, što se vidjelo kroz dva pisma visokog predstavnika Schmidta vezano za Inzkov zakon, imovinu, poruke vezane za Zakon o lijekovima, jasno je da nije samo pitanje povratka u institucije”, rekao je Ćerimagić.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.