Advokat Ifet Feraget poslije ročišta javno progovorio: Postoje nalazi i čitav niz svjedoka da je Alisa Mutap bila svjesna i orijentisana

Polije ročišta u Sudu BiH u predmetu “Dženan Memić”, advokat Ifet Feraget koji zastupa porodicu Memić, iznio je svoje mišljenje o onome što se danas moglo čuti u sudnici.

– Desilo se ono što sam mogao i da očekujem. Bilo je napeto dok se nije donijela konačna odluka, odbrana je pokušala po onom principu „najviše pravo – najveća nepravda“ .

Znate kada ukazujete istinu, pa govorim iz pozicije oštećenog, kada vas neko suoči sa ovakvim akademskim ili vrhunskim pravnim diskusijama, to samo povećava traumu.

Dakle, bio je to pokušaj bezobzirne i okrutne primjene prava, tako da bih bih ja rekao s ciljem da se izbjegne ono što je slovo zakona, a da se primjeni nekakva praksa koja je potpuno neprihvatljiva- kazao je na počtku Feraget i dodao:

Nije utvrđena amnezija kod Alise Mutap

-Naime, akademik Kučukalić je svjedočio kao stručni svjedok u nečemu što se desilo u prošlom vremenu, i bio je vrlo decidan kada ga je na upit uvaženog predsjedavajućeg sudije Branka Perića rekao da bilo kakvo novo vještačenje ne bi promijenilo njegov nalaz.

Bio je vrlo decidan i jasan. Psihogena amnezija kao nesvjesno stanje – psihološko potiskivanje je moguća ukoliko se radi o nekakvoj traumi koja bi vas mogla izložiti negativnim posljedicama i to je suština.

Ona jeste moguća i kod svakog čovjeka, moguće je potisnuti nešto što bi čovjeka moglo izložiti nekim lošim životnim situacijama, međutim druga varijanta koju je Kučukalić izveo jeste namjerno potiskivanje.

Dakle, nije utvrđena amnezija kod Alise Mutap, tačno je da je ona imala određene probleme, međutim kompletna dokumentacija isključuje mogućnost amnezije od događaja do dva sata 9. februara 2016. godine jer postoje nalazi i čitav niz svjedoka gdje je ona bila svjesna i orijentisana, a orijentisana značiti biti u vremenu, prostoru i u odnosu na druga lica-pojasnio je advokat Feraget.

– Međutim, nije to ključni dokaz, idemo dalje, eventualne okolnosti koje će tek biti dokazivane u prilogu tvrdnje da Alisa Mutap zna šta se desilo, a to ne želi reći će biti predmet daljih iskaza.

Što se tiče prve dvojice svjedoka, mislim da je stvar jasna, upustvom o postupanju policijskih službenika u situacijama saobraćajnih nesreća sasvim sigurno nije propisano da bez tužioca nakon provedenog uviđaja prikupljate komadiće stakla.

Hasan Dupovac dobio priliku da nešto komentariše

– Dakle, bila je neuobičajena situacija kada je Hasan Dupovac dobio priliku da nešto komentariše, nije još uvijek faza završne riječi, još uvijek nije svjedočio u svoju korist da bi bio izložen bilo kakvom ispitivanju ali je potpuno neprihvatljivo naknadno skupljanje dokaza o nekom događaju kad je već izveden uviđaj.

Jako traumatično za porodicu, izuzetno traumatično, prošli put smo rekli da istraga ide dalje, to su standardi našeg zakona i evropske konvencije, i nadajmo se dobrom- kazao je Feraget.

– Aposlutnog vještaka uvaženog doktora Hamze Žuje smo čuli više puta, da ne govorimo o sadržaju vještačenja kao utjecaja na vještaka što je nemoguće, jer se radi o vještaku koji ima isto tako 40 godina iskustva i koji je u samom početku tvrdio ono što se i na kraju ispostavilo tačnim i potvrđenim odlukom Vrhovnog suda, ono što smo već svi čuli da ja ne parafraziram, jer će vještak sve reći.

U svakom slučaju postupak ide dalje, moramo biti optimisti ne zato što samo vjerujemo u dobro, nego zato što istraga ide dalje- kazao je na kraju advokat Ifet Feraget.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.