Akademik Kurtćehajić “razmontirao” Dodika: “To su strašne prevare. On bi prihvatio Bosnu, ali onako kako je on vidi…”

Posljednje Vijesti

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik već odavno zateže konopac u BiH, a kada će pući i ko će stradati, ostaje da se vidi.

Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Suad Kurtćehajić kazao je kako bi Dodik od BiH htio učiniti da ona bude prazna ljuštura koja postoji samo nominalno kao država.

– To su strašne prevare. On bi prihvatio Bosnu, ali onako kako je on vidi, da bude po njegovom obliku izvorna dejtonska Bosna i Hercegovina. Ako bismo prihvatili njegovo tumačenje BiH, onda ona ne bi imala ništa u vlasništvu, osim samo 10 taksativnih nadležnosti, a sve ostalo praktično bi pripadalo entitetima. BiH bi tako postojala kao jedna imaginarna država i nakon nekoliko godina oni bi za nju rekli i da ne postoji – naveo je Kurtćehajić.

Podsjećamo, Tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić inicirao je hitno formiranje predmeta zbog medijskih istupa člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima iskazuje prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH.

Kako je za N1 kazao tužilac Pašić, službena dužnost tužitelja je da reaguje.

“On sam ne može formirati predmet, obzirom na utvrđenu proceduru formiranje i signiranje predmeta preko TCMS-a, no rekacija Tužilaštva mora uslijediti zbog postojanja osnova sumnje krivičnog djela iz Glave XVI Krivičnog zakona BiH”, istaknuo je Pašić.

Reagovao je, kaže, poučen dosadašnjim iskustvom rada Tužilaštva BiH , kazavši i kako je moguće da je u međuvremenu još neko od tužitelja zatražio formiranje predmeta.

Službeni mail, tužilac Pašić uputio je tokom jučerašnjeg dana.

Portal Istraga.ba prenosi kako je najmanje četvero državnih tužilaca zatražilo hitno formiranje predmeta protiv Milorada Dodika. No, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić nije odgovorila na njihove zahtjeve.

Leave your vote