Akademik Suad Kurtćehajić na televiziji uživo “odlučno” poručio: “Bošnjaci nikada neće dozvoliti formiranje trećeg entiteta”

O izbornom zakonu, trećem entitetu, neustavnim aktivnostima vlasti u RS-u u emisiji ‘7 Plus’ Hayat TV-a govorili su akademik Suadom Kurtćehajić, predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti Kulin ban i doktor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Kurtćehajić je na početku podsjetio slično djelovanje i Cvetkovića Mačeka, te Tuđmana i Miloševića kao što danas djeluju Dodik i Čović.

“Tuđman je tada pod pritiskom Amerikanaca odustao od tzv. Herceg Bosne. Realno gledajući, na prostoru Bosne i Hercegovine živi manje od 10 posto Hrvata. Čović se nekad potpisivao ćirilicom, a sada je pragmatičar i radi kako njemu odgovara.

Vezivno tkivo su Hrvati u Srednjoj Bosni koji ne gledaju stvari na način na koji to radi Čović. Nekad mi se čini da želi stvoriti pretpostavke za treći entitet što je prije moguće.

Bošnjaci nisu bili u Ustavu Hrvatske koji su najbrojnija manjina, pa su naknadno ugrađeni. U hrvatskom saboru samo jedna osoba predstavlja, ne Bošnjake, nego više nacionalnih manjina.

Neće uspjeti u nakani trećeg entiteta, nisu uspjeli kada su Bošnjaci ratovali na tri fronta sa VRS-om, HVO-om i Abdićevim paravojnim formacijama.

Sačuvali smo da se to ne desi tada, a potpuna je iluzija da se to desi sada. Bošnjaci nikada neće dozvoliti formiranje trećeg entiteta – poručio je Kurtćehajić.

Kontinuirana antibosanska koalicija

Ramić je upozorio kako kontinuirana antibosanska koalicija već godinama djeluje u, ali i van Bosne i Hercegovine, čiji su glavni sponzori susjedne zemlje.

“Ambasadori Bosne i Hercegovine u Kanadi i SAD-u su se pridružili toj koaliciji i svojom antibosanskom politikom doprinose da se ideje separatista u BiH uspiju realizovati i prikazati kao legalni zahtjevi bosanskih Srba i Hrvata.

Mi smo se tome suprotstavili , posebno u Kanadi gdje imamo uspjeha, jer je Kanada stala u zaštitu naše zemlje, posebno u oblasti kulture sjećanja.

Što se tiče trećeg entiteta, nema ništa od toga. Takve stvari neće dozvoliti ni međunarodna politika.

Što se tiče RS-a, mislim da je Dodiku jasno da je kontinuitet njegovog puta odlazak sa političke scene – naveo je Ramić.

Kurtćehajić je još jednom podsjetio na presude Međunarodnih sudova u Strazburu, koje su još uvijek na čekanju da se implementiraju.

“Moramo suštinski izvršiti implementaciju presuda suda u Strazburu kako bi bili jednakopravni. U Ustavu ne postoji termin konstitutivan, to je engleska verzija u vidu konstituentnih naroda.

Mora se napraviti funkcionisanje Bosne koje će biti jedanko za sve. Bošnjaci u Hrvatskoj nemaju jednog zastupnika, nego kao manjina imaju zajedničkog, dok ovdje Hrvati kontrolišu brojne institucije. Važno je da odbijemo sve pritiske – kazao je akademik Kurtćehajić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.